Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

czwartek, 7 lutego 2013

Pączki light - pieczone w piekarniku



Zdecydowałam się na pączki "mniejsze zło" ponieważ nie są smażone w głębokim tłuszczu tylko pieczone w piekarniku. Uważam, że w cale nie są gorsze. Wg mnie nawet lepsze, bo nie ociekają tłuszczem, są pulchniutkie i aromatyczne (pachną drożdżami) i smakują jak.....pączki! :) 

składniki:

  • 50 dag mąki tortowej + 3 łyżki na zaczyn
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 190 ml mleka
  • 2 jajka
  • 10 dag cukru + 1 łyżka cukru na zaczyn
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 dag masła
  • 1 opakowanie marmolady
Lukier:
pół szklanki soku z grejpfruta (albo sok z 1 cytryny)
około 2 szklanki cukru pudru
1 łyżka czerwonego dżemu (by nadać różowy kolor)

ponadto:
skórka kandyzowana
czekoladki do dekoracji

Zaczyn: Do ciepłego mleka dodaję drożdże, łyżkę cukru oraz 3 łyżki mąki i dokładnie mieszam. Przykrywam miseczkę ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce bez przeciągów na 20 minut.

Jajka miksuję z cukrem na puszystą masę. Do miski wsypuję przesiana mąkę, cukier waniliowy, dodaję mieszankę z jajek, miękkie masło i zaczyn. Mieszam wszystkie składniki drewnianą łyżką, a następnie przekładam na stolnicę i zagniatam, aż ciasto stanie się gładkie, elastyczne (około 10 minut). Wyrobione ciasto umieszczam w misce, którą nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia przez ponad godzinę (w ciepłym miejscu).  Po tym czasie ciasto uderzam kilka razy pięścią w celu odgazowania. Ciasto rozwałkowuje na grubość około 2 cm i wycinam duże kółka o średnicy około 10 cm. kółek wyszło 10. W dłoniach lekko naciągam ciasto, które smaruję marmoladą. Składam  zawijając cztery brzegi pod spód i układam łączeniem do dołu. Odstawiam nakryte ściereczką jeszcze na około 30 minut, żeby podrosły. Piekę w 180-190 stopniach przez 25 minut. Następnie studzę i lukruję a potem ozdabiam skórką pomarańczy i ulubionymi czekoladkami.


Lukier: sok z grejpfruta mieszamy z cukrem pudrem oraz dżemem. Energicznie mieszamy aż będzie gładka masa.

pączki się pieką

Tłusty czwartek w wersji light

15 komentarzy:

  1. Piękne i z czystym sumieniem można takie jeść;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda, ale jutro na obiad na wszelki wypadek robię szpinak dla równowagi kalorii ;)

      Usuń
  2. Można zjeść jednego więcej ;) Poza tym ja bardzo lubię pączusie pieczone :) Pięknie wyrosły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. my lubimy, gorzej panów przekonać do wersji light :)

      Usuń
  3. piękne ci wyszły te pączuszki:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysłowe i śliczne.Taki klon Christophera.

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy2/07/2013

    I to jest to, czego szukałam!!!:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno spróbuję :) Kiedyś mama mojej koleżanki robiła podobne pączusie z piekarnika, chociaż bardziej mini bułeczki (do tego z własną marmoladą, mniam...).

    Zapraszam do siebie na Malowane smakiem: www.malowane-smakiem.blospot.com
    Co do wersji light to polecam przepis na ciasto marchewkowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy5/24/2013

    Plaintiff repeats and reiterates each and every allegation contained in paragraphs 1 through 60
    inclusive, with the shortage affecting hospitals across Australia.
    I think neonatal nurse practitioner salary oregon that Bobov is a cult
    and my children need to be.

    Also visit my web site - neonatalnurseschool.us

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy1/05/2019

    I'm impressed, I must say. Rarely do I come across a blog that's equally educative and entertaining, and let me tell you, you have
    hit the nail on the head. The problem is an issue that not enough folks are speaking intelligently about.

    I'm very happy I stumbled across this in my hunt for something regarding
    this.

    OdpowiedzUsuń