Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

piątek, 15 listopada 2013

Moja wersja burrito w chlebku pita :)


Burrito to potrawa pochodząca z Meksyku. Składa się ona z pszenicznej tortilli  która jest zawinięta wokół farszu. Tortilla jest zwykle lekko zgrillowana lub podgrzana W Meksyku, fasola, meksykański ryż lub mięso są zazwyczaj jedynym wypełnieniem. W USA nadzienie zawiera bogatszą kombinację składników, takich jak meksykański ryż, fasola, sałata, salsa, mięso, guacamole, ser i śmietana. Tyle informacji podaje Wikipedia :) 
Słowo burrito w języku hiszpańskim dosłownie oznacza "osiołek", pochodzi od słowa burro, co oznacza "osioł" :D
Swoją wersję zrobiłam w chlebku pita z mieszanką meksykańską (kukurydza, marchewka, groszek) z fasolą, pomidorami, mięskiem mielonym i z dużą ilością czosnku :) 

Składniki: 
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego np. łopatki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów + sok pomidorowy z puszki
  • 1 mały słoik mieszanki meksykańskiej (kukurydza, groszek, marchewka)
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli (fasola odsączona)
  • 3 szalotki lub 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek świeżej kolendry 
  • 4 chlebki pita (podgrzane w piekarniku)
  • olej do smażenia
  • pieprz, sól
Szalotki i ząbki czosnku kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, następnie dodajemy mięso mielone i smażymy aż uzyska szary kolor. Dodajemy pomidory z puszki wraz z sokiem pomidorowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy około 20 minut. Następnie dodajemy odsączoną mieszankę meksykańską (kukurydza, groszek, marchewka) i fasolę. Mieszamy i dusimy około 3 minut. Na sam koniec dodajemy świeżą, pokrojoną kolendrę. Chlebki pita podgrzewamy w piekarniku, następnie je przekrawamy robiąc ala kieszeń dla farszu i wypełniamy gotowym farszem. Gotowe :)

burrito w chlebku pita

4 komentarze:

  1. Burito jest przepysznym daniem dla chcących zjeść coś treściwego, za niewygórowaną cenę. Bardzo lubię robić burito, oprócz mięska (zazwyczaj mielona wieprzowina), dodaję przecier Pomidori, aby uzyskać konsystencję mięska zbitą, ale nie wysuszoną. Łatwe i przyjemne danie dla domowych łakomczuchów. Polecam.

    OdpowiedzUsuń