Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

niedziela, 12 stycznia 2014

Sernik wiedeński z suszonymi morelami


Nie jestem amatorką pieczenia serników, ponieważ unikam ciast w których trzeba osobno ucierać żółtka i osobno ubijać białka :-P To takie nudne i pracochłonne! Ale za to uwielbiam je jeść! Chyba nie ma lepszego ciasta na świecie jak sernik wiedeński. W związku z tym, że mamy noworoczny koncert wiedeński to i musimy mieć upieczony w domu sernik wiedeński ! :) Przy okazji odsyłam Was do innego mojego przepisu na sernik, gdzie nie ma ani grama masła a żółtka i białka nie robi się osobno tylko wbija całe jaja :) sernik dyniowy

Składniki:
1 kg twarogu tłustego zmielonego trzykrotnie, (u mnie marki Wieluń). 
8 dużych jaj
100 g masła
1 ½ szklanki cukru
1 op. cukru waniliowego 
1 op.budyniu waniliowego
szczypta soli do ubijania białek
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 garść posiekanych suszonych moreli
1 łyżka mąki do obtoczenia bakalii
odrobina masła do wysmarowania tortownicy
odrobina bułki tartej do obsypania tortownicy
cukier puder do dekoracji

Ważne: wszystkie składniki jak ser, jaka muszą mieć pokojową temperaturę. 

Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy stopniowo zmielony ser i ucieramy na gładką masę. Następnie powoli wlewamy stopione masło i dalej ucieramy. Potem dodajemy 1 op. budyniu i jeszcze chwilę ucieramy. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Białka delikatnie mieszamy z masą serową przy pomocy drewnianej łyżki. Następnie bakalie obtaczamy w mące i dodajemy do masy. Mieszamy. 
Ciasto wlewamy do tortownicy (średnica ok. 25 -27 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy pierwsze 30 minut w 180 stopniach, następne pół godziny 160 stopniach i następną godzinę w 120 stopniach C. Razem pieczemy 2 h. Po upieczeniu pozostawiamy sernik na pół godziny w zamkniętym piekarniku, a po pół godzinie uchylamy drzwiczki. Następnie czekamy aż sernik się wystudzimy. Po upieczeniu sernik można  posypać cukrem pudrem.

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam serniki.Zmobilizowałam się wreszcie do upieczenia sernikopodobnego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. dawno nie robilam wiedeńskiego a Ty kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiał być pyszny! :) Uwielbiam wszelkie serniki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I ponownie mam ochotę na sernik:-), takie ja ten lubię najbardziej:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja uwielbiam serniki, jeść i piec!:D nie ma lepszego ciacha! porywam kawałek twojego;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Serniczka z suszonymi morelami jeszcze nie jadłam, ale przepis nie jest trudny i z wielką chęcią spróbuję tej wersji. Zwłaszcza, że na zdjęciu wygląda bardzo zachęcająco i kusząco... Aż chce się jeść! pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń