sobota, 31 maja 2014

Zupa szpinakowa z pokrzywą i czosnkiem dziwnym


Szykuję się do kolejnej publikacji w naszym opolskim e-magazynie COOLMAG. Będę pisać o jadalnych chwastach! Dlatego od dawna przerabiam różne przepisy z udziałem tych cudownych zielsk ;) 
Pokrzywa zapewne jest Wam znana z kosmetologii a czosnek niedźwiedzi  w kuchni. A jedliście czosnek dziwny? Na szczęście w smaku w ogóle nie jest dziwny a wręcz przeciwnie bardzo dobry :) Jest bardziej delikatny od dzikiego. Znaleźć go można w ciemnych miejscach w lesie. 

Składniki:
włoszczyzna ( mały kawałek selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, 1 mały por)

1 opakowanie świeżego albo mrożonego szpinaku w liściach
listki z 4 młodych pokrzyw
1 pęczek czosnku dziwnego
śmietanka do zabielenia zupy
1 łyżka tartego chrzanu
sól, pieprz
1 łyżka masła

poniedziałek, 19 maja 2014

Krem ze szparagów i pora z pikantną pianką

 

Romans ten odnawiam tylko w sezonie wiosenno-letnim. Mój kulinarny romans ze szparagami rzecz jasna ;) Dziś uszlachetniony z ostrzejszym w smaku porem i z pikantna pianką.


Składniki:


1 wiązanka zielonych szparagów
zielona częśc pora
włoszczyzna na bulion (1 pietruszka, 1/4 selera, 2 marchewki)
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyzka masła 
2 białka
szczypta chili w proszku
sól, pieprz
zioła prowansalskie


wtorek, 6 maja 2014

Mini serniczki jogurtowe z sosem fiołkowym



Nie wiem czy jeszcze można znaleźć na łące fiołki? Ponieważ deser ten robiłam parę tygodni temu. Praca na 2 etatach nie pozwala mi być systematematyczną na swoim blogu :( mam jeszcze około 30 nieopublikowanych potraw..kiedy siebie dogonię? Chyba na emeryturze :-P 


Serniczki nie mają w sobie sera! Jedynie jogurt, co czyni je bardzo delikatnymi. A fioletowy sos został wzmocniony owocami jeżyn. To tyle. Lecę pakować się do Warszawy na kulinarną sesję zdjęciową do magazynu dla Pań. Rezultaty pokażę na Fan Pagu Trzymajcie kciukasy! :)

Składniki na krem:
0,5 l dobrej jakości jogurtu greckiego
2 jaja + 1 żółtko
1/4 szklanki oleju
1 op. budyniu śmietankowego albo 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 op. cukru waniliowego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki cukru

Składniki na sos fiołkowy:

1 garść ładnych fiołków + kilka do dekoracji
1/2 szklanki jezyn lub 3 łyżki dżemu jezynowego
250 ml jogurtu naturalnego

piątek, 2 maja 2014

Zapiekane ziemniaki z wszystkim co kocham



Jest to potrawa, którą przygotowałam na moją pierwszą randkę w życiu w czasach licealnych. Przyznam się szczerze, że robię ją chyba każdemu ważnemu mężczyźnie, który się pojawia w moim życiu. Z tym, że wtedy dodaję boczek. Ja wolę jednak wersję bez mięsa ;)

Składniki:
3-4 duże ziemniaki najlepiej gatunku winiety
1 op. szpinaku świeżego albo mrożony w liściach
1 puszka pomidorów
2 serki  camembert
2 ząbki czosnku
2 łyżki kaparów
opcjonalnie plastry boczku
olej do smażenia
sól, pieprz