Witam w kulinarnej podróży po mojej kuchni i zapraszam do stołu ! :)
wtorek, 11 listopada 2014
poniedziałek, 3 listopada 2014
Ciasto jesieni (z jabłkami i gruszkami)
Przepraszam Was, że zaniedbuję blog. O wiele więcej dzieję się jednak u mnie na Fan Pagu. Pracuję już chyba dla 5 różnych pracodawców i jak zauważyłam chyba całodobowo. Bo gdy się rano budzę i zaglądam do telefonu, to widzę do 10 połączeń nieodebranych. Ale ja lubię jak dużo się dzieje!
Niestety Od zeszłego piątku jestem chora. Ale stety dla Was bo cały weekend siedziałam w domu i nadrabiałam czas gotując nowości :) Tak więc mam nadzieję, że teraz dam radę systematycznie publikować nowe receptury :) Jestem na L4 i mam nadzieję że oprócz papierów, które zabrałam ze sobą z biura do łóżka, nadrobię także blogowe życie :)
Zaczynam od ciasta. Z początku miał to być tradycyjny jabłecznik, który znam dzięki kochanej Mamie. Ale uszlachetniłam go gruszkami z działkami oraz suszonymi morelami. A do biszkoptu dodałam kakao i przyprawę do szarlotki. Wypróbujcie ten przepis. Nie tylko w Lidlu czuć święta ... Jedząc to ciasto też ;)
Składniki na biszkopt:
5 jajek¾ szklanki cukru
1 łyżeczka octu + 1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
1 opakowanie gotowej przyprawy do szarlotki albo do piernika
1 łyżka kakao
Składniki na masę owocową:
05, kg jabłek
0,5 kg gruszek
1 garść suszonych moreli ( na oko)
3 szklanki wody (1 szklanka = 250 ml)
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe
Dodatkowo:
500 ml śmietanki kremówki (36 %)
2 czubate łyżki cukru pudru
2 łyżki startej czekolady.