niedziela, 29 marca 2015

TEST FILTRA WODY PURICOM STELLA


Otrzymałam niedawno do testów urządzenie do filtrowania wody PURICOM STELLA. Filtr składa się w sumie z czterech filtrów i membrany odwróconej osmozy. Jak działa?
  1. Woda jest wpychana do filtra przez ciśnienie z sieci
  2. Przechodzi przez trzy pierwsze filtry zestawu (filtr cząsteczek zawieszonych oczyszczający z zanieczyszczeń mechanicznych, filtr węglowy sypki i filtr węglowy w bloku oczyszczające wodę z chloru)
  3. Następnie przedostaje się do membrany odwróconej osmozy, która usuwa z wody bakterie i wirusy, metale ciężkie itp
  4. Na koniec przechodzi przez liniowy filtr węglowy
Bardzo się ucieszyłam, że będę mogła przetestować tego typu urządzenie, ponieważ woda z kranu moim zdaniem nie jest najlepszej jakości. Czuć dużą ilość chloru i przede wszystkim jest strasznie zakamieniała, największy problem mam z czajnikiem elektrycznym, który już po kilku gotowaniach jest do połowy zakamieniały. Boję się pić wodę prosto z kranu. Ograniczam się do zmywania, kąpania no i oczywiście spożywam tylko przegotowaną.

poniedziałek, 23 marca 2015

Pascha czekoladowa z ptasim mleczkiem



Malowana rosą w zwiewnej, jedwabnej sukience. Jej zielone włosy okalają radosne lica. Ziemię całą poruszyła, ptaki wdzięcznie rozśpiewała i na drzewach pączki wyczarowała.  Nadał jej imię Paschanka. Czy wkrótce wybuchnie mocą swej miłości? Tak w mojej wyobraźni wygląda Pani Wiosna. A na deser najbardziej lubiłaby jeść wielkanocną paschę. Pascha – tradycyjna potrawa wielkanocna pochodzenia północno-rosyjskiego. Zwykle bardzo słodka, podawana w postaci ściętej piramidki symbolizującej grób Jezusa. Poniżej moja propozycja słodkiego deseru.  

Czekoladowa Pascha
Składniki:
0,7 kg zmielonego tłustego twarogu, dobrej jakości
½ opakowania Ptasiego Mleczka Wedel o smaku rajskiej wyspy (190 g)
6 żółtek
20 dag masła, w temperaturze pokojowej
250 ml śmietany kremówki 36%
250 g cukru pudru
150 g gorzkiej czekolady Wedel 70%, rozpuszczonej i przestudzonej

sobota, 14 marca 2015

Tatar wołowy - najpopularniejsza polska zakąska


Dawniej król PRLowskiego stołu dziś król diety Paleo. Mój tata jest jego największym miłośnikiem i uważa, że tatar może być dobry albo bardzo dobry. Grzegorz Łapanowski
piał, że "l
egenda mówi o tatarskich jeźdźcach trzymających pod siodłem kawałki surowego mięsa. Nie były one  przeznaczone jednak do jedzenia. Chroniły konia przed otarciami. Wbrew potocznemu przekonaniu tatar nie jest potrawą specyficznie polską. Jada się go w wielu krajach Europy i wszędzie jego podstawą jest surowa wołowina". 


składniki:


  • 400 g świeżej, chudej wołowiny - najlepsza polędwica
  • sól, pieprz 
  • 2 żółtka jaj kurzych (lub 4-8 żółtek jaj przepiórczych)
Dodatki do wyboru:
  • grzybki marynowane
  • kapary
  • 1 cebula 
  • ogórek kiszony albo konserwowy 
  • oliwki