czwartek, 26 kwietnia 2012

Chipsy buraczane z parmezanem oraz z dipem z awokado


Chipsy:
Składniki:
Dowolna ilość małych buraków
Sól
Suszone zioła np. tymianek, estragon, rozmaryn, czerwona papryka, albo gotowa przyprawa do ziemniaków.
Tarty parmezan
Oliwa z oliwek albo olej

Buraczki kroimy baaaardzo cieniutko. Na blasze lejemy sporą ilość oliwy. Układamy buraczki na blaszy i posypujemy solą i suszonymi ziołami. Pieczemy w piekarniku w 200 – 220 stopniach C aż do uzyskania chrupkich chipsów. Buraczki w trakcie pieczenia możemy obrócić na drugą stronę. Pod sam koniec pieczenia, buraczki posypujemy tartym parmezanem. Pieczemy jeszcze przez chwilkę. Gotowe chipsy, przekładamy na papierowy ręcznik i czekamy do ostygnięcia.

Dip z awokado i bazylii
Składniki:
Awokado
Kilka listków bazylii
Parę zielonych oliwek
Serek śmietankowy np. turek
Sól i pieprz

Awokado z bazylią, serkiem i bazylią miksujemy w blenderze na gładka masę. Doprawiamy pieprzem i solą – gotowe!

Gotowe, chrupkie chipsy maczamy w dipie
Moja publikacja


Chipsy z buraków

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz