Chipsy:
Składniki:
Dowolna ilość małych buraków
Sól
Suszone zioła np. tymianek, estragon, rozmaryn, czerwona
papryka, albo gotowa przyprawa do ziemniaków.
Tarty parmezan
Oliwa z oliwek albo olej
Buraczki kroimy baaaardzo cieniutko. Na blasze lejemy sporą
ilość oliwy. Układamy buraczki na blaszy i posypujemy solą i suszonymi ziołami.
Pieczemy w piekarniku w 200 – 220 stopniach C aż do uzyskania chrupkich
chipsów. Buraczki w trakcie pieczenia możemy obrócić na drugą stronę. Pod sam
koniec pieczenia, buraczki posypujemy tartym parmezanem. Pieczemy jeszcze przez
chwilkę. Gotowe chipsy, przekładamy na papierowy ręcznik i czekamy do ostygnięcia.
Dip z awokado i bazylii
Składniki:
Awokado
Kilka listków bazylii
Parę zielonych oliwek
Serek śmietankowy np. turek
Sól i pieprz
Awokado z bazylią, serkiem i bazylią miksujemy w blenderze na
gładka masę. Doprawiamy pieprzem i solą – gotowe!
Chipsy z buraków |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz