BISZKOPT:
Składniki:
5 jajek
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej
4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
opis:Biszkopt: Białka ubić mikserem ze szczyptą soli, następnie dodawać stopniowo cukier. żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min), następnie żółtka dodać do białek - wymieszać mikserem.Potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma o wymiarach: 25x40. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach C.
składniki:
Krem:
kwaśna śmietana 18 % - 400 ml
2 białe czekolady
2 śnieżki w proszku
200 g wiórek kokosowych
Opis:
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej ( zagotować wodę w garnku, na garnek położyć salaterkę szklaną, tak by dotykała wodę i do salaterki dodać pokruszoną czekoladę, ciągle mieszając)
Kwaśną śmietanę ubić mikserem ze śnieżkami dodać wiórki ok. 190 g i dodać ostudzoną czekoladę. Czekoladę dodajemy powoli by śmietana się nie zważyła.
Następnie wylać na biszkopt i schować do lodówki do stężenia.
Resztę wiórek podsmażyć na patelni z dodatkiem odrobiny margaryny na MAŁYM OGNIU CIĄGLE MIESZAJĄC. Podsmażonymi wiórkami - udekorować ciasto.
Ciasto Rafaello |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz