niedziela, 29 kwietnia 2012

Deser kawowy z owocami


Mój deser od klasycznego tiramisu różni się tym, że zamiast biszkopcików "języczków" ma w sobie herbatniki, oraz urozmaicony jest o budyń i owoce. Mascarpone i kawa oraz amaretto są bez zmian, tak jak w tradycyjnym tiramisu :)

Składniki:

Masa kawowa:
6 żółtek
6 czubatych łyżek cukru
50 dag mascarpone
2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy (albo 4 łyżeczki cappuccino)

Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
½ szklanki cukru pudru
250 g margaryny
2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem

Ponadto:
Owoce (u mnie brzoskwinie z puszki) ale mogą być np. wiśnie z kompotu.
2 łyżki gorzkiego, naturalnego kakao
1 łyżeczka mielonej kawy
Około 4 – 6 paczuszek herbatników (w zależności od wielkości blachy)
Amaretto
Ewentualnie bita śmietana i dowolne owoce do ozdoby.


Sposób wykonania:

Masa kawowa:
Żółtka dajemy do miski, dodajemy cukier i ucieramy mikserem na najwyższych obrotach  na kogel – mogel. Do masy dodajemy mascarpone i miksujemy jeszcze chwilkę aż całkowicie połączy się z masą jajeczną. Do kremu dodajemy 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy nadal miksując.

Masa budyniowa:
Na mleku gotujemy budyń, studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo budyń, ucierając.

Deser – finał:
Herbatniki przez 1 sekundę moczymy w amaretto i układamy na blaszy. Na herbatniki wylewamy przestudzoną masę budyniową, w masę budyniową wkładamy owoce i przykrywamy masą kawową. Na wierzch posypujemy kakao i mieloną kawą.
Można ozdobić bitą śmietaną i dowolnymi owocami ( u mnie truskawki) 
Deser kawowy z owocami

Akcja tiramisu zapraszam: http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/tiramisu
akcja kawa!



6 komentarzy:

  1. U mnie też niedawno było tiramisu:) Świetny ten Twój deser:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda! I fajna wersja z tymi herbatnikami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. herbatniki tylko dlatego, że miałam je akurat pod ręką :) dziękuję za miłe komentarze, pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Dziękuję za dołączenie do akcji. Deser wygląda super i wieeeeeeelki plus za wykorzystanie tego co mamy pod ręką. Kreatywność i nie marnowanie jedzenia jest najważniejsze

    OdpowiedzUsuń
  4. Deser w sam raz,aby w zimowe wieczory przypomnieć sobie smak lata.

    OdpowiedzUsuń
  5. zrezygnowałabym z owoców w środku...truskawka wystarczy

    OdpowiedzUsuń