Mój deser od klasycznego tiramisu różni się tym, że zamiast biszkopcików "języczków" ma w sobie herbatniki, oraz urozmaicony jest o budyń i owoce. Mascarpone i kawa oraz amaretto są bez zmian, tak jak w tradycyjnym tiramisu :)
Składniki:
Masa kawowa:
6 żółtek
6 czubatych łyżek cukru
50 dag mascarpone
6 czubatych łyżek cukru
50 dag mascarpone
2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy (albo 4 łyżeczki cappuccino)
Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
½ szklanki cukru pudru
2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
Ponadto:
Owoce (u mnie brzoskwinie z puszki) ale mogą być np. wiśnie
z kompotu.
2 łyżki gorzkiego, naturalnego kakao
1 łyżeczka mielonej kawy
Około 4 – 6 paczuszek herbatników (w zależności od wielkości
blachy)
Amaretto
Ewentualnie bita śmietana i dowolne owoce do ozdoby.
Sposób wykonania:
Masa kawowa:
Żółtka dajemy do miski, dodajemy cukier i ucieramy mikserem
na najwyższych obrotach na kogel –
mogel. Do masy dodajemy mascarpone i miksujemy jeszcze chwilkę aż całkowicie
połączy się z masą jajeczną. Do kremu dodajemy 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy nadal
miksując.
Masa budyniowa:
Na mleku gotujemy budyń, studzimy. Margarynę ucieramy z
cukrem. Dodajemy stopniowo budyń, ucierając.
Deser – finał:
Herbatniki przez 1 sekundę moczymy w amaretto i układamy na
blaszy. Na herbatniki wylewamy przestudzoną masę budyniową, w masę budyniową
wkładamy owoce i przykrywamy masą kawową. Na wierzch posypujemy kakao i mieloną
kawą.
Można ozdobić bitą śmietaną i dowolnymi owocami ( u mnie truskawki)
Można ozdobić bitą śmietaną i dowolnymi owocami ( u mnie truskawki)
Deser kawowy z owocami Akcja tiramisu zapraszam: http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/tiramisu akcja kawa! |
U mnie też niedawno było tiramisu:) Świetny ten Twój deser:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! I fajna wersja z tymi herbatnikami!
OdpowiedzUsuńherbatniki tylko dlatego, że miałam je akurat pod ręką :) dziękuję za miłe komentarze, pozdrawiam :)
UsuńDziękuję za dołączenie do akcji. Deser wygląda super i wieeeeeeelki plus za wykorzystanie tego co mamy pod ręką. Kreatywność i nie marnowanie jedzenia jest najważniejsze
OdpowiedzUsuńDeser w sam raz,aby w zimowe wieczory przypomnieć sobie smak lata.
OdpowiedzUsuńzrezygnowałabym z owoców w środku...truskawka wystarczy
OdpowiedzUsuń