Skladniki na jeden smak lodów:
2 żółtka
250 ml śmietanki 30 %
100 ml mleka
50 g cukru pudru
100 ml mleka
50 g cukru pudru
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na jasną masę.
Stopniowo dodajemy mleko - cały czas mieszając.
Wlewamy masę do rondelka i na małym ogniu gotujemy, cały czas mieszając.
Gdy masa zgęstnieje, odstawiamy do ostudzenia.
Śmietankę ubijamy na sztywno. Następnie mieszamy z masą żółtkową z bitą śmietaną.
Smaki:
Truskawkowy - 150 g truskawek miksujemy blenderem z dodatkiem 2 łyżek cukru i dodajemy do masy śmietankowo - żółtkowej.
Cappuccino - do masy dodajemy 1 łyżkę cappuccino w proszku + stratą czekoladę na tarce.
Czekoladowy - do masy dodajemy 1 łyżkę nutelli.
Zdjęcie lodów bez flesza |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz