Składniki:
3 łyżeczki żelatyny w proszku
1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (ja dodałam aromat waniliowy)
250 ml śmietanki kremówki 30% 250 ml pełnego mleka
80 g cukru
pół opakowania cukru waniliowego
truskawki - do wykonania musu.
3 łyżeczki żelatyny w proszku
1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (ja dodałam aromat waniliowy)
250 ml śmietanki kremówki 30% 250 ml pełnego mleka
pół opakowania cukru waniliowego
truskawki - do wykonania musu.
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut.
Do rondelka wlać kremówkę i mleko, dodać cukier i cukier waniliowy oraz wanilię. doprowadzić do zagotowania i szybko odstawić z ognia. Następnie dodać namoczoną w zimnej wodzie żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści. Panna cottę wlać do filiżanek albo małych salaterek. Odstawić do wystudzenia a potem wstawić do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc.Żeby ułatwić wysunięcie deseru z filiżanek, można je włożyć do 10 sekund do gorącej wody. Deser wyłożyć na talerzyk i podawać z musem truskawkowym (zmiksowane truskawki).
Panna cotta |
Z owocowymi dodatkami smakuje wybornie :)
OdpowiedzUsuńsuper ;) wyglada jak piers
OdpowiedzUsuń