Składniki na obiad dla 4 osób:
8 dużych ziemniaków najlepiej typu winiety
mały kubeczek śmietany 9% albo 12 %
szklanka mleka
2 kostki twarogu tłustego najlepiej jak najmniej kaszkowatego, choćby typu imperial
szczypiorek
średnia cebula
sól i pieprz
Ziemniaki gotujemy w łupinach. Cebulę i szczypiorek drobno kroimy. Twaróg mieszamy ze śmietaną i z mlekiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Konsystencja powinna być rzadka. Wszystko razem mieszamy i jemy z ziemniakami.
Pyry z gzikiem |
Poznanianką nie jestem, ale z Wielkopolską coś niecoś mnie łaczy i długo zastanawiałam się czy to co na zdjęciu odpowiada nazwie potrawy. Jednak tak, ale jak widzę idzie nowe i tutaj w potrawach regionalnych. Ja jednak pozostanę przy niefotograficznych pyrach z gziką, obowiązkowo jeszcze z kawałeczkami prawdziwego masła.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
ja pochodzę z woj. łódzkiego, dawnego sieradzkiego i takie ziemniaki tam się jada. dzięki za podpowiedź o masełku :)
Usuńa ja tez z Poznania i kocham kocham kocham pyry z gzikiem !
OdpowiedzUsuńszkoda, ze teraz mieszkam pod Warszawa, dopoki mieszkałam w domu rodzinnym tez jadalismy je bardzo czesto. Ale na szczescie w najblizszych latach planuje wrocich do naszego kochanego wielkopolskiego jedzonka !
p.s. dołączam do obserwujących i na FB i pozdrawiam poznaniankę :)
OdpowiedzUsuńniestety na FB nie mogę Cię znaleźć. Warto wyłączyć w ustawieniach weryfikację słowną przy komentarzach - ja tak już zrobiłam.
OdpowiedzUsuńna moim blogu znajdziesz link do mojego facebooka, nie wiem jak robi się weryfikacje słowną ;/
Usuńwejdz w ustawienia - posty i komentarze - wlacz weryfikacje obrazkowa? i zrob na NIE. :)
OdpowiedzUsuń