Składniki:
Około pół kilograma szparagów ( u mnie białe )
2 jajka (oddzielnie żółtka i oddzielnie białka)
1 średnia por (cała)
1 duży ziemniak
1 średnia cebula
Ok. 100 g
masła lub 2 łyżki oliwy z oliwie
5 łyżek mascarpone lub cały serek topiony (opcjonalnie śmietana
kremówka)
sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa, sos sojowy, imbir
pestki dyni
Szparagi umyć, obrać obieraczką i drobno pokroić. Cebulę i por pokroić i
zeszklić na maśle lub oliwie. Zalać wodą i zagotować. Następnie dodać ziemniaka
pokrojonego w kostkę. Gotować przez 15 i i po tym czasie dodać pokrojone
szparagi. Gotować aż wszystko będzie miękkie. Później zdjąć z ognia. Dodać
mascarpone albo serek topiony następnie żółtka utrzeć w kąpieli wodnej i dodać
do zupy. Później wywar z warzywami zmiksować i w razie potrzeby utrzeć przez
sito ponieważ szparagów nie da się dokładnie zmiksować na gładki krem. Odpady
ze szparagów (łyka) wyrzucić. Doprawić sosem sojowym, białym pieprzem, gałką
muszkatołową i szczyptą imbiru. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i dodać
do zupy. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i udekorować nimi zupę. Talerz
zupy można udekorować świeżymi ziołami. Zupka dobrze smakuje z grzankami
albo tostami.
|
Krem ze szparagów
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz