przepis znalazłam w gazecie "100 kulinarnych hitów" nr 3/2012 z Pani domu
Składniki:
5 duże plastry szynki gotowanej
pęczek koperku
20 dag serka homogenizowanego (naturalny smak)
4 jajka na twardo
5 łyżeczek żelatyny
2 szklanki bulionu
łyżeczka chrzanu
pomidorki koktajlowe
Żelatynę zalać 3 - 4 łyżkami zimnego bulionu i odstawić na 15 minut, aby spęczniała. Jajka kroimy w drobną kosteczkę. Koper drobno siekamy. Spęczniałą żelatynę podgrzać i mieszać aż się rozpuści. 4 łyżeczki wlać do serka, dodać chrzan, posiekane jajka, i łyżeczkę koperku. Doprawić do smaku wg uznania. Wszystko mieszamy. Resztę żelatyny wymieszać z pozostałym ciepłym bulionem. Dodać do niego koperek. Na spód półmiska wlewamy bulion z żelatyną i wstawiamy do lodówki aby stężał. W tym czasie plastry szynki smarujemy masą twarożkową, i zwijamy w roladki. Roladki układamy na półmisku z galaretką, dekorujemy pomidorkami i zalewamy resztą bulionu z żelatyną. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Doskonała przystawka!
|
Roladki z szynki w galarecie
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz