wtorek, 29 maja 2012

Tort Sachera (Sachertorte)

Kto uwielbia czekoladę i truskawki to ciasto idealne dla niego ! :)
Sachertorte uchodzi za specjalność kuchni austriackiej,
Przepis z "ciasta, sprawdzone przepisy" nr 11 listopad 2011, str. 13

Składniki:
Ciasto:
150 g masła
8 jajek
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
200 g gorzkiej czekolady
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Polewa:
200 g gorzkiej czekolady
2/3 szklanki cukru
120 ml wody

Dodatkowo:
250 g marmolady morelowej
koszyczek truskawek

Wykonanie:
Ciasto:
Masło utrzeć z niepełną szklanką cukru pudru, cukrem waniliowym i solą. Dodawać po jednym żółtku. Białka ubić z pozostałym cukrem, powoli dodawać do ciasta. Połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać do masy, powoli wsypać przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temp. 170 - 180 stopni C. 


Polewa:
Cukier, wodę i połamaną czekoladę rozpuścić na parze, mieszając.

Tort - finał:
Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż, przełożyć podgrzaną marmoladą. Wierzch i boki tortu także posmarować marmoladą. Udekorować polewą i truskawkami Wstawić do lodówki.

Tort Sachera




5 komentarzy:

  1. To znaczy, że to ciasto idealnie dla mnie. Jest bardzo, bardzo apetyczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. dla mnie też idealne! poproszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dla mnie również ciasto idealne ! czekolada i truskawki.. mmmmm:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne, ale nie Sachertorte

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń