Sachertorte uchodzi za specjalność kuchni austriackiej,
Przepis z "ciasta, sprawdzone przepisy" nr 11 listopad 2011, str. 13
Składniki:
Ciasto:
150 g masła
8 jajek
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
200 g gorzkiej czekolady
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Polewa:
200 g gorzkiej czekolady
2/3 szklanki cukru
120 ml wody
Dodatkowo:
250 g marmolady morelowej
koszyczek truskawek
Wykonanie:
Ciasto:
Masło utrzeć z niepełną szklanką cukru pudru, cukrem waniliowym i solą. Dodawać po jednym żółtku. Białka ubić z pozostałym cukrem, powoli dodawać do ciasta. Połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać do masy, powoli wsypać przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temp. 170 - 180 stopni C.
Polewa:
Cukier, wodę i połamaną czekoladę rozpuścić na parze, mieszając.
Tort - finał:
Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż, przełożyć podgrzaną marmoladą. Wierzch i boki tortu także posmarować marmoladą. Udekorować polewą i truskawkami Wstawić do lodówki.
Tort Sachera |
To znaczy, że to ciasto idealnie dla mnie. Jest bardzo, bardzo apetyczne.
OdpowiedzUsuńdla mnie też idealne! poproszę kawałek :)
OdpowiedzUsuńdla mnie również ciasto idealne ! czekolada i truskawki.. mmmmm:)
OdpowiedzUsuńpyszne, ale nie Sachertorte
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuń