Składniki:
Biszkopt:
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka:
2 szklanki mleka
2 op. bitej śmietany w proszku
4 łyżki żelatyny
1 op. galaretki malinowej
Wykonanie:
Biszkopt:
Jajka ubić z cukrem. Wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać. Ciasto wlać do włożonej papierem do pieczenia formy (okrągła). Piec około 45 minut w temp. 180 stopni C.
Pianka:
Do mleka dodać bitą śmietanę w proszku, zmiksować. Wlać rozpuszczoną w gorącej wodzie i ostudzoną żelatynę. Dodać rozpuszczoną w gorącej szklance wody galaretkę.
Tort:
Ostudzony biszkopt przekroić na pół np. nitką. Spód włożyć do tortownicy, zapiąć formę, wylać połowę tężejącej pianki, położyć na nią kolejną warstwę biszkoptu, następnie wylać na biszkopt kolejną warstwę pianki. Odstawić do lodówki a potem udekorować wg uznania. U mnie wiórki kokosowe i niezapominajki :) Tort z pianką |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz