środa, 4 lipca 2012

Grzanki z wątróbką po żydowsku

przepis kiedyś widziałam w programie Macieja Kuronia.

Składniki:

40 dag kurzych wątróbek
3 - 4 jajka ugotowane na twardo
1 małe jabłko (koniecznie kwaśne)
ząbek czosnku
majeranek
mąka 
olej
sól, pieprz
świeży tymianek i natka pietruszki do dekoracji

Wątróbkę czyścimy, myjemy i usuwamy z niej błonę. Obsuszamy, oprószamymąką. Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim wątróbkę z obu stron dozrumienienia. Następnie dodajemy piórka cebuli, obrane, pokrojone w cząstki jabłko i rozgnieciony czosnek. Solimy, pieprzymy i posypujemy majerankiem. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Kiedy wystygnie kroimy wątróbkę wkostkę i ugotowane na twardo jajka razem ze wszystkimi składnikami.
Doprawiamy do smaku wg własnego uznania. Gotową wątróbką smarujemygrzanki, tosty. Dekorujemy świeżymi ziołami, cząstkami jabłka albo żółtkiem.



wątróbka po żydowsku 


2 komentarze:

  1. wątróbkę uwielbiam, ale w kwestii drobiowej, to zawsze się uśmiecham, kiedy sobie przypominam, jak 10-15 lat temu nosiłam się z zamiarem przygotowania wątróbki cielęcej z winogronem i grappa-ą. Cielęcej ze świecą szukać, więc " zastąpiłam ją drobiową. Czyszczenie, czyszczenie tych filigranowych podrobów. Kiedy " dzieło" skończyłam okazało się, że jest nie zjadliwe. Dobrze, ze w lodówce mieliśmy plan B :DDD W tym przypadku składniki wydają się być o wiele bardziej harmonijne, więc wróżę, że planu " B" nie potrzeba było wdrażać :)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń