wtorek, 11 września 2012

Kluski leniwe na bazie z ziemniaków



Moje leniwe są nie bardziej niż ja dzisiaj :-P
Postanowiłam je zrobić ponieważ od dłuższego czasu bombardują nas reklamą na fix - grrrrryyyyy!!! jak do czegoś takiego czy np. do placków ziemniaczanych można dodawać sztuczne proszki?

Natomiast nie znam innego przepisu na leniwe niż z ziemniakami. Gdy przeglądałam różne przepisy w składzie klusek prawie nikt nie miał "kartofli" no cóż, co kraj to obyczaj :) Myślę, że dzięki ziemniakom kluski są bardziej ścisłe i puszyste.


Składniki:
  • 2 kostki twarogu półtłustego (dobrej jakości)
  • 4 - 5 ziemniaków
  • 2 jajka
  • 15 dag mąki pszennej i troszkę do podsypania
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

    Ziemniaki ugotować i puki są ciepłe to przecisnąć przez praskę. Następnie odstawić do ostygnięcia. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki wraz z ziemniakami i zagnieść.  Ciasto podzielić na kilka mniejszych porcji, na lekko posypaną mąką stolnicy uformować wałeczki i pokroić je ukośnie na ok. 2 centymetrowe kawałeczki. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować do momentu wypłynięcia na wierzch. Kluseczki podawać z cukrem albo z bułką tartą.


Kluski leniwe

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie kluseczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię na słono, z ziemniakami nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie takie kluseczki lubie najbardziej! ale mi narobiłas ochoty

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy10/11/2012

    Fuj. Dorry, ale nie zjadłbym tego.
    mąka pszenna, maka zieniaczana, ziemniaki...
    Tragedia. Mąki oczywiście do sera trzeba dosypać, ale coś takiego to porażka...

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy4/24/2015

    Witam.Pierogi leniwe to:ser bialy,zoltko i 2-3 lyzki maki.To co jest w przepisie to kopytka-i to tez nie do konca

    OdpowiedzUsuń