Pysznie i kalorycznie :) sprawdza się na obiad jak i na kolację na gorąco. Robię ją od lat :)
Składniki:
opakowanie makaronu lasagne
1 kg mięsa mielonego (u mnie wołowe)
1 słoiczek przecieru pomidorowego
1 puszka pomidorów
20 dag żółtego sera w plastrach albo tartego (u mnie w plastrach)
30 dag pieczarek
2 cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 litr wody
suszone oregano, suszona bazylia
przyprawa chili
natka pietruszki i świeża bazylia do dekoracji.
olej do smażenia
2 czubate łyżki mąki
Na oliwie smażymy pokrojoną w kostkę cebulą oraz pokrojone w plastry pieczarki. Następnie dodajemy mięso mielone. Zalewamy wodą i dodajemy pokrojone pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, chili oraz suszonymi ziołami i wszystko gotujemy około 15 minut. Po tym czasie robimy zaklepkę z mąki i wlewamy do gotującego się sosu. Gotujemy nadal przez 10 minut. Do naczynia żaroodpornego układamy pierwszą warstwę surowego makaronu (na styk), wylewamy 1 warstwę sosu z mięsem i czynność tę powtarzamy jeszcze 3 razy. Na wiech układamy plastry żółtego sera i posypujemy ulubionymi ziołami. Zapiekamy w 200 stopniach C w piekarniku przez 20 minut. Dekorujemy świeżymi ziołami jak natka albo bazylia.
na wierzch układamy ser |
lasagna z mięsem i pieczarkami |
Ale ładny, równy kawałek Ci wyszedł tej lasagne :) Ja mam zawsze problem, by z foremki wyjąć tak równiutki :)
OdpowiedzUsuńdlatego ja najpierw upieczoną lasagnę studzę a dopiero później ją kroje i równy kawałek podgrzewam :)
UsuńPycha, przypomniałaś mi, że od jakiegoś czasu chciałem zrobić lasagne :)
OdpowiedzUsuńZjadłbym taką lasagne :) Grzyby i mięsko to super połączenie!
OdpowiedzUsuńto jest to co uwielbiam:D na lazanię dwa razy nie trzeba mnie namawiać;)
OdpowiedzUsuńpyszne danie :) az mam ochote juz teraz zjesc taka pyszna lasagne! gratuluje pieknego bloga i jeszcze piekniejszych apetycznych zdjec, odwiedzac bede cie czesto
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego! Aż mi ślinka poleciała...;)
OdpowiedzUsuń