środa, 26 września 2012

Tosty ze świeżymi grzybami aromatyzowane ziołami


Jestem po pierwszym grzybobraniu, rezultat widać na poniższej ilustracji :) są tam podgrzybki, kanie, koźlarze, rydze, maślaki, opieńki oraz muchomory mglejarki (które są jadalne) a także 1 kurka :)
 
Składniki:
2 garści świeżych grzybów (suszone też się sprawdzą)
1 cebula
10 dag żółtego sera (pleśniowe też pasują)
kilka kromek chleba (u mnie 2 graham)
sól, pieprz, granulowany czosnek
natka pietruszki
kilka gałązek tymianku
łyżka masła

Grzyby czyścimy, kroimy w drobniejsze cząstki i gotujemy minimum pół godziny. Ja dla większej pewności gotowałam 1 h. Ugotowane grzyby podsmażamy z drobno posiekaną cebulą na maśle. Doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem. Podsmażone grzyby układamy na chlebie, toście upieczonym wcześniej w tosterze. Na wierzch grzybów układamy żółty ser, całość posypujemy natką pietruszki i tymiankiem. Tosty zapiekamy chwilę w piekarniku. Aż do roztopionego sera.


tosty z grzybami





4 komentarze: