piątek, 19 października 2012

Żeberka w glazurze miodowo-ketchupowej

 
Pewnie każdy z Was robił już żeberka w miodzie i w ketchupie. Danie wzbogaciłam o ocet winny z czerwonego wina i musztardę. Ale jeśli ktoś przeoczył takie danie w swoim jadłospisie to serdecznie zapraszam do mojego przepisu. Smakuje głównie panom :)

Składniki:

1 kg żeberek wieprzowych
1 cebula
sól, pieprz
suszony majeranek
4 łyżki naturalnego miodu
10 łyżek ketchupu
3 łyżki octu winnego z czerwonego wina
3 łyżeczki musztardy grillowej
1 łyżka sosu chilli
olej do smażenia

Żeberka nacieramy solą, pieprzem i majerankiem i podsmażamy na oleju. Cebulę kroimy w piórka wrzucamy do garnka. Dodajemy miód, ocet winny, ketchup, sos chilli, musztardę i wszystko mieszamy. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy jeszcze trochę pieprzu i majeranku. Glazurę wcieramy w żeberka i pieczemy je w 200 stopniach C przez 60 minut w piekarniku. Żeberka podajemy z ziemniakami i surówką.


żeberka w glazurze


2 komentarze:

  1. Od jakiegoś czasu chodzą za mną żeberka, ale ciągle nie mogę się zebrać, żeby je kupić, a takie glazurowane to bym wrąbał tylko by mi się uszy trzęsły :)

    OdpowiedzUsuń