Pierwszy raz jadłam pieczoną makrelę. Jest bardzo intensywna w smaku dlatego zaryzykowałam by podać ją z licznymi świeżymi ziołami i pieczonymi warzywami. Ciekawie smakowało :)
Składniki na 1 porcję:
1 świeża, cała makrela
pęczek świeżych ziół: tymianek, bazylia, natka pietruszki, szałwia, tymianek
1 łyżka płatków suszonej papryki (ale może być zwykła, czerwona papryka)
1 pomidor pokrojony w plastry
sól jodowana,
1 ząbek czosnku
pieprz cytrynowy
1 cytryna
Rybę myjemy, następnie skrapiamy cytryną, posypujemy solą, pieprzem, oraz przeciśniętym czosnkiem (od środka oraz na zewnątrz skóry). Do środka ryby wkładamy całe gałązki ziół oraz płatki papryki. Rozwijamy folię aluminiową, układamy na niej plastry pomidorów a na nie makrelę. Zawijamy folię. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Podajemy z ulubionymi surówkami, cytrynką, chlebem albo ziemniakami.
pieczona makrela |
Bardzo fajnie podana ryba - ładnie, kolorowo i smacznie.
OdpowiedzUsuńJuż kiedyś słyszałam, że makrela pieczona jest pyszna, bo znamy tak naprawdę makrelę tylko z tej wędzonej postaci. Niestety mam ogromny problem w tym, żeby ją zdobyc..
OdpowiedzUsuńO rany ale pyszności:)
OdpowiedzUsuńwooowwwww wygląda niesamowicie!
OdpowiedzUsuńRobi wrażenie :)
OdpowiedzUsuń