sobota, 5 stycznia 2013

Krem z kalafiora z mleczkiem kokosowym

Czas na odchudzanko po świętach :) Oto przepis na polsko - orientalną, aromatyczną zupę :) 

Składniki:
1 duży kalafior
3 duże marchwie
1 cebula
świeży imbir - 2 plastry
szczypta gałki muszkatołowa
łyżeczka curry
sól, pieprz
zioła do dekoracji
pół szklanki mleczka kokosowego
oliwa do smażenia

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy i zalewamy wodą (około 1,5 litra).Dodajemy różyczki kalafiora i marchew (wcześniej obraną i pokrojoną w plastry). Gotujemy aż do miękkości. Następnie zupę miksujemy w blenderze i dodajemy mleczko kokosowe i nadal podgrzewamy na ogniu. Doprawiamy gałką, solą, pieprzem, curry oraz tartym imbirem. Dekorujemy ziołami. Proste? :) 
krem z kalafiora z mleczkiem kokosowym
Zimowe szaleństwa

4 komentarze:

  1. Ale fajna kompozycja smaków:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trochę tradycyjnie i trochę orientalnie, tak jak lubię :)

      Usuń
  2. kalafiorowa inaczej:)
    bardzo dobra propozycja, chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię taki krem z kalafiora, jednak robię go bez mleczka.

    OdpowiedzUsuń