czwartek, 3 stycznia 2013

Złociste pierogi z kapustą i grzybami


Trochę spóźniony wpis :) podczas świąt był taki nawał pracy w kuchni, że nie miałam wystarczająco dużo czasu, by uzupełnić wpisy na blogu, więc czynię to dopiero teraz :) ale całe szczęście, że pierogami można zajadać się cały rok :) Mnie najbardziej smakują smażone i ....zimne z lodówki :-P 

Składniki:
Ciasto:  
2 szklanki mąki 
1 jajko 
½ szklanki mleka 
1 łyżka oleju 
¼ szklanki gorącej wody 
szczypta soli

Farsz
kilogram kiszonej kapusty
10 suszonych grzybów
1 cebula
olej do smażenia
sól, pieprz, cukier

Farsz: Kapustę drobno kroimy następnie gotujemy w wodzie aż do miękkości. Grzyby moczymy przez pół godziny w zimnej wodzie, następnie drobno siekamy i podsmażamy z posiekaną cebula na oleju. Do kapusty dodajemy grzyby i jeszcze przez chwilę dusimy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.  Odstawiamy by farsz ostygł. Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką. Podawać podsmażone na masełku. 

zalepione pierogi czekają na ugotowanie


smażone pierogi z kapusta i grzybami
Zimowe szaleństwa

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam!!! Odsmazone sa jeszcze lepsze niz takie prosto z wody! Aga

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne :)) myślę, że mogłaby ci się spodobać nasza nowa akcja Gotuj sezonowo!
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-sezonowo

    :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. odsmazone też pyszneee

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo apetycznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  5. takie przysmażone pycha !

    OdpowiedzUsuń
  6. och jakie to było dobre:) już mam na takie ochotkę:)
    również uwielbiam takie podsmażane;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jej jak ja takie uwielbiam mmmm...

    OdpowiedzUsuń