poniedziałek, 7 stycznia 2013

Zupa szpinakowa z mleczkiem kokosowym i migdałami



Szpinak jest jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera najwięcej składników mineralnych oraz witamin. W swoim składzie ma rekordową ilość żelaza i witaminy C! :)

Składniki: 
1,5 litra bulionu z włoszczyzny 
500 g szpinaku (u mnie mrożony rozdrobniony) 
2 ząbki czosnku 
pół szklanki mleczka kokosowego 
garść prażonych płatków migdałowych 
sól, pieprz

Do gotującego się bulionu wrzucamy szpinak, gotujemy około 10 minut, następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec gotowania dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze przez krótka chwilę. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni aż zmienią się na złoty kolor. Podajemy z zupą. 

Rada: jeśli uznacie, że zupa ma zbyt mdły smak, można dodać do niej tarty chrzan. Zupa świetnie smakuje też ze smażonym kurczakiem oraz gotowanym jajkiem albo makaronem.

szpinakowa z mleczkiem kokosowym i prażonymi migdałami

.

5 komentarzy:

  1. Szpinakowa tym razem? Fajny pomysl,ktorego mi czesto brakuje jesli chodzi o szpinak:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie w kuchni szpinak króluje, a wszystko przez to, że "staram się" być na diecie ;)

      Usuń
  2. juz wiem że muszę to zjeść!

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy3/25/2013

    pyszna, teściowa robiła i wszyscy się zajadali że aż uszy się trzęsły :)

    OdpowiedzUsuń