środa, 20 lutego 2013

Krem brokułowy ze szczypiorkiem i kaszą Quinna


Moje kwiaty i zioła szaleją, bo wypuszczają nowe pęta i listki.  Dlatego postanowiłam iść za ciosem i ugotować zupkę w wiosennym - zielonym kolorze.  Jest to dobra zupa dla osób na diecie, czyli dla mnie ;)

Składniki:
2 duże brokuły
1 litr wywaru z włoszczyzny (lub tradycyjny bulion)
2 średnie ziemniaki 
1 mały por (cała część)
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku (suszony albo świeży)
2 łyżki oliwy
4 łyżki kwaśnej śmietany
sól, świeżo mielony pieprz
szczypiorek
1 szklanka kaszy Quinna

Na wywarze w włoszczyzny gotujemy ziemniaki oraz brokuły aż do miękkości. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, por w piórka i podsmażamy na oliwie. Następnie por i cebulę dodajemy do zupy.   doprawiamy sola i pieprzem. Zupę miksujemy w blenderze na jednolity krem.  Zupę rozlewamy na talerze, robimy kleksy ze śmietany, doprawiamy ziołami oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Ziarna kaszy umieszczamy na sitku i płuczemy pod bieżąca wodą.  Następnie kaszę zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do i  gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut, aż ziarna wchłoną całą wodę, staną się lekko przezroczyste i al dente.  Kaszę podajemy z zupą.

krem z brokułów

4 komentarze:

  1. Małgosiu ,wiesz chyba sobie zrobię taka zupkę bo wyglada że bedzie pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, zrób sobie :) uwielbiam zupy kremy. jutro np. robię krem z porów i ziemniaków :)

      Usuń
  2. Uwielbiam zupy-kremy, a zielony kolor na talerzu czy w misce zawsze poprawia mi nastroj.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda, nam chyba wszystkim brakuje w otoczeniu kolorów i Słońca :)

      Usuń