sobota, 16 lutego 2013

Pieczarki faszerowane z szynką szwarcwaldzką



Fajna przystawka idealna na każde domowe przyjęcie. Farsz można robić z przeróżnych dodatków. 
Składniki:

kilka dużych pieczarek (u mnie 5)
pół pora (obojętnie która część)
3 jajka na twardo
100 g szynki szwarcwaldzkiej albo parmeńskiej / serrano
1 łyżka majonezu
szczypiorek
sól, pieprz
mąka do panierki
olej do smażenia
bułka tarta do panierki
2 jajka do panierki

Pieczarki czyścimy szczoteczką pod bieżącą wodą, następnie urywamy ogonki (ogonki dodamy do farszu) blanszujemy przez chwilę we wrzątku. Pieczarki studzimy a następnie obtaczamy w mące, w rozkłóconych jajkach a następnie w bułce tartej. Czynność tą powtarzamy by uzyskać grubszą panierkę (aby pieczarki podczas pieczenia nie skurczyły się). Tak przygotowane pieczarki pieczemy w piekarniku w 220 stopniach na blaszy z dodatkiem oleju. Pieczemy około 15 minut aż będą rumiane. Gdy pieczarki się pieką w tym czasie szykujemy farsz. 

Farsz: ogonki pieczarek kroimy w drobną kostkę, por kroimy w piórka, szynkę kroimy w drobne paseczki. Wszystko podsmażamy na oleju. 3 jajka gotujemy na twardo, następnie ścieramy je na tarce. Do jajek dodajemy podsmażone pieczarki, szynkę i por, wszystko mieszamy z dodatkiem majonezu oraz szczypiorku. Doprawiamy solą i pieprzem. Takim farszem nadziewamy upieczone w panierce pieczarki. Dekorujemy szczypiorkiem. 

faszerowane pieczarki

12 komentarzy:

  1. Bardzo fajna przekąska:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowicie i elegancko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniala przystawka-pomyslowa i nie banalna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla mnie juz banalna, bo w mojej rodzinie goszczą te pieczarki od lat, tylko farsze zmieniam :)

      Usuń
  4. Bardzo fajna zakąska na starter.Cały czas chodzi za mną ta Twoja bajaderka z wiśniami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha, prześladowany przez bajaderkę :-) ja nim zrobię ją ponownie, zaczekam na jakieś sezonowe owoce :)

      Usuń