czwartek, 28 marca 2013

Babka piwna z żurawiną ! ;)


Zdecydowałam się na Wielkanoc zrobić babkę z piwem :) Mam nadzieję, że to nie grzech i Wszyscy Święci mi wybaczą? ;)

składniki na ciasto:
3 szklanki przesianej mąki tortowej

1 szklanka jasnego piwa
1 szklanka cukru 
1 szklanka oleju
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego

2 garści suszonej żurawiny
dodatkowo masło i mąka do wysmarowania dna formy

składniki na lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny





Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni z termoobiegiem.
Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą  masę. Następnie dodawać porcjami przesianą z proszkiem do pieczenia, mąkę i olej. Na koniec nadal miksując, dolać ostrożnie piwo. Mieszać do momentu, aż piwo się wchłonie i powstanie jednolita masa. Na sam koniec dodać oprószone w mące żurawinę, trochę żurawiny zostawiamy do dekoracji.
Ciasto wlać do wysmarowanej masłem i mąką foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C. Piec około 45-50 minut do suchego patyczka. Następnie na wystudzoną babkę polać lukrem.
Lukier: Cukier puder utrzeć energicznie łyżką z sokiem z cytryny. 
babka po upieczeniu
babka piwna z żurawiną

 "Sprawdzone miejsce z sadzonkami roślin owocowych www.naszekrzewy.pl"

5 komentarzy:

  1. Anonimowy3/29/2013

    Co daje dodatek piwa? Czy jest wyczuwalny w smaku? Robiłam już naleśniki z piwem, ale żeby babkę? :D
    Pozdrawiam,
    Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witam, przepraszam, że dopiero teraz odpisuje, mój system przeoczył komentarze od anonimów. już odpowiadam: ciasto pięknie wyrasta, jest bardziej puszyste. podczas pieczenia czuć aromat piwa ale w smaku już nie bo alkohol wyparowuje. i sama świadomość, że jest z piwem cieszy panów :)

      Usuń
    2. polecam także: http://www.nigella.com/recipes/view/chocolate-guinness-cake-3086

      Usuń