W moim ogrodzie rozrósł się dziki czosnek. Zasadziła się go 2 lata temu i co roku pięknie wyrasta. Grzechem byłoby go nie wykorzystywać w różnych potrawach. Dziś pasta z awokado a wkrótce pesto :)
Składniki:
1 duże, dojrzałe awokado (albo 2 małe)
5 jajek ugotowane na twardo
do 200 g białego twarogu
1 ogórek kiszony (może być konserwowy)
paczuszka zielonych oliwek
wiązanka czosnku dzikiego
szczypiorek
sok z poloły cytryny
pieprz
(możemy dodać żółty ser, ja nie dodałam)
dodatkowo:
do dekoracji plasterki cytryny, parę oliwek oraz szczypiorek
Miąższ awokado wydrążamy z łupin. Jajka ścieramy na tarce. Do awokado dodajemy jajka oraz twaróg. Dokładnie ze sobą mieszamy na gładką masę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Ogórek drobno kroimy, szczypiorek i czosnek siekamy, oliwki drobniej siekamy. Wszystko razem mieszamy, Doprawiamy pieprzem. Pastę podajemy w łupinach od awokado. Dekorujemy cząstkami cytryny oraz oliwkami i szczypiorkiem. Całość jeszcze raz skrapiamy sokiem z cytryny.
czosnek z mojego ogródka :D |
pasta z awokado |
uwielbiam pasty, na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńja też lubię wszelkie smarowidła :)
Usuńwiesz, w poniedialek kupię awokado i zrobię ,bo wyglada bardzo pysznie,piekne!
OdpowiedzUsuńcieszę się. polecam także ten przepis :) http://bonappetitmalgorzaty.blogspot.com/2012/10/z-serem-plesniowym-i-oliwkami.html
UsuńAle ciekawy przepis, pewnie znów autorski?;) Chętnie wypróbuję,tylko bez czosnku niedźwiedziego, bo nie mam do niego dostępu, podejrzewam,że on tu ma swój duży udział i myślę czym go zastąpić,może odrobinę zetrzeć zwykłego czosnku?
OdpowiedzUsuńjasne,że autorski :) zamiast czosnku dodaj por. Polecam także tę pastę: http://bonappetitmalgorzaty.blogspot.com/2012/10/z-serem-plesniowym-i-oliwkami.html
UsuńTo mi się podoba, tylko brak dojrzałego awokado, a chyba mi czosnek tyle nie wytrzyma :(
OdpowiedzUsuń