poniedziałek, 9 września 2013

Pierogi z bobem i z chorizo



Uwielbiam pierogi i uwielbiam bób! Jestem szczęściarą bo mam go pod dostatkiem w ogrodzie ;) Te pierogi to strzał w dziesiątkę, są lepsze niż moje ukochane ruskie.


Składniki:
Ciasto:  
2 szklanki mąki 
1 jajko 
½ szklanki mleka 
1 łyżka oleju 
¼ szklanki gorącej wody 
szczypta soli

Farsz
300 g ugotowanego bobu (najlepiej obranego, ale może być także w łupinach)
1 cebula
1 pęto kiełbasy - chorizo
sól, pieprz

Ponadto:
1 cebula
olej do smażenia

Przygotowanie: 
Farsz: Ugotowany w osolonym wrzątku bób obieramy z łupin (ale możemy także go pozostawić w łupinkach - ja tak zrobiłam), następnie go blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Chorizo i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju. Następnie odcedzamy z nadmiaru tłuszczu i dodajemy do bobu. Mieszamy. Farsz jest już gotowy.
Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką. Podawać z tłuszczem i usmażoną cebulką oraz z podsmażonym chorizo :)




12 komentarzy:

  1. Oooo jesteś jedyną znaną mi osobą, która hoduje bób w ogródku :D

    OdpowiedzUsuń
  2. o rany! ależ one musiały smakować:D bajka!

    OdpowiedzUsuń
  3. na pierogi z bobem w zyciu bym nie wpadła,lubie i bób i pierogi więc danko dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale smaki!!!Ja lubię pierogi,ale rzadko eksperymentuję z nowym farszem,a te Twoje są taaakie apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. No,nie,takich to jeszcze nie jadłem.Super.pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają niesamowicie! Z pewnością wypróbuję ten przepis :D
    Zapraszam do siebie: http://aandjcookbook.blogspot.com/

    Pozdrawiam serdecznie! :D

    OdpowiedzUsuń