niedziela, 29 września 2013

Pulpety indycze w zupie kalafiorowej


Pożywna zupa na pokrzepienie w chłodne dni. Jest bardzo smaczna i zdrowa. Lubią ją dzieci :) 

Składniki:
0,5 kg mięsa mięsa z indyka 
włoszczyzna: pół selera, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 por

1 litr bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia)
3 duże ziemniaki 
1 cały dorodny kalafior
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, 
2 liście laurowe, 
3 ziele angielskie, 
pęczek świeżego koperku
szczypiorek
Włoszczyznę i ziemniaki myjemy i obieramy,  kroimy w kostkę. Do mięsa dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na gładką masę i formujemy małe pulpeciki. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy włoszczyznę, różyczki kalafiora, ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Cebulę siekamy, podsmażamy na maśle i dodajemy do zupy. Wszystko gotujemy 15 minut a następnie wrzucamy pulpety i gotujemy jeszcze 15 minut. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy posiekany koperek i szczypiorek.
 


zupa kalafiorowa z pulpetami

10 komentarzy:

  1. chciałabym taki obiadek na dzisiaj:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też chciałabym żeby mi ktoś coś ugotował, już mi obojętne co :)

      Usuń
  2. Zapewniam Cię,że dorosłym też zasmakuje:)Mnie napewno:)

    OdpowiedzUsuń
  3. chętnie bym zjadła wyglada przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Super wygląda, pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy10/20/2013

    Czy kalafior po półgodzinnym gotowaniu jest jeszcze w całości ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie kalafior można dodać do zupy trochę później,
      pozdrawiam :)

      Usuń