czwartek, 17 października 2013

Nagie krokiety czyli naleśniki z kapustą i grzybami





Pierwsza próba przedświąteczna :) Nie lubię krokietów, a dokładniej panierki, dlatego zawszę robię jedynie naleśniki z farszem z kapusty :) 


Składniki na ciasto:
250 g mąki
1 jajko
250 ml mleka
50 ml wody gazowanej
1/2 łyżeczki oleju
szczypta soli
olej dosmażenia

Składniki na Farsz:
kilogram kiszonej kapusty
10 suszonych grzybów
1 cebula
olej do smażenia
sól, pieprz, cukier

Naleśniki: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać lub zmiksować. Patelnię bardzo dobrze rozgrzać i lekko nasmarować olejem.  Smażyć z obu stron, do uzyskania złotego koloru.

Farsz: Kapustę drobno kroimy następnie gotujemy w wodzie aż do miękkości. Grzyby moczymy przez pół godziny w zimnej wodzie, następnie drobno siekamy i podsmażamy z posiekaną cebulą na rozgrzanym oleju. Na naleśniki nakładamy farsz i zwijamy. Podajemy z czerwonym barszczem.

naleśniki z kapustą i grzybami

6 komentarzy:

  1. mniammmmm ale mi ślinka cieknie:) ja jednak przepadam za tradycyjnymi krokiecikami i zawsze panieruję, ale takimi naleśnikami z boskim nadzieniem, nie pogardziłabym:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy10/18/2013

    super, też nie lubię panierki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię taką mniej kaloryczną wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wczesna próba, a jak udana. Naleśniki w takim podaniu to tylko na ciepło - na pewno smakują wybornie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też jem bez paniery, niepotrzebne kalorie ;) wyglądają bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy12/20/2015

    Nagie krokietsy, ilu kucharzy by się cieszyło jak na ostatnią weselna kolacje nie trzeba panierowac stowki albo więcej ....wrzucać w menu ...;)

    OdpowiedzUsuń