niedziela, 20 października 2013

Pasztet z dziczyzny (sarnina)




Mięso z dziczyzny do pasztetu może być z sarniny albo z dzika.  Pasztet robiłam przy okazji imprezy kulinarnej w Opolu Żarłostacja. Ludziom bardzo smakował, więc bardzo się cieszę. Podawałam go na domowym żytnim chlebku z konfiturą z cebuli.                                   

Składniki:
1,5 – 2 kg mięsa z dziczyzny np. sarnina
pół kilograma surowego boczku
pół kilograma słoniny
pół kilograma drobiowej wątróbki
włoszczyzna na rosół
przypalona cebula
3- ziele angielskie
2 -liście laurowe 
sól, pieprz
2-3 jajka
gałka muszkatołowa 
majeranek suszony
2 ząbki czosnku


Mięso z sarny gotujemy koło 3 h. Gdy wypłyną szumowiny (po około godzinie) wylewamy wodę i wstawiamy mięso na ogień w drugiej wodzie. Do niej dodajemy włoszczyznę i ziele angielskie oraz liścia laurowe a także przypaloną cebulę oraz dodajemy drobiową wątróbkę. Gotujemy wszystko aż do miękkości mięsa, podrobów i włoszczyzny. W między czasie gotujemy boczek do miękkości ale w osobnym garnku. Gdy mięso z sarny będzie miękkie obieramy je z kości. Ugotowany boczek mielimy w maszynce do mięsa, mielimy także ugotowana wątróbkę i sarninę oraz słoninę (pozostawiamy jedynie parę plasterków słoniny do zapiekania na wierzch pasztetu). Gotowe zmielone mięso, słoninę, podroby łączymy z jajkami, solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową oraz przeciśniętymi ząbkami czosnku. Wypełniamy formy do pieczenia, wcześniej wyłożonymi papierem do pieczenia. Na wierzch pasztetu układamy paseczki ze słoniny (żeby pasztet z wierzchu zbytnio nie wysechł). Mięso pieczemy w 190 stopniach. Zasada jest jedna: 1 cm mięsa pieczemy 15 minut.. Czyli np. 6 cm pieczemy 1,5 h. Ale lepiej mięso sprawdzać na bieżąco. 

11 komentarzy:

  1. Anonimowy10/21/2013

    czy zamiast sarniny polecisz bardziej dostępne mięsko do tego pasztetu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. każde inne mięso. np. z kurczaka albo z wieprzowiny. pasztet drobiowy i z królika można znaleźć także na moim blogu :)

      Usuń
  2. wspaniały, bardzo elegancki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli pasztet może w ogóle być elegancki :-P hihi

      Usuń
    2. Anonimowy12/19/2016

      Może być elegancki.Twoje phi świadczy o...niewiedzy!

      Usuń
  3. Smakowicie wygląda.Bardzo lubię pasztety z dziczyzny.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy2/03/2015

    Czy robiąc pasztet z dzika, też trzeba po godzinie zmienić wodę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie trzeba. moi rodzice tak nie robią. mnie się po prostu zapach nie podobał ;)

      Usuń
  5. Pasztecik - pychotka :D Na pewno wypróbuję Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy12/06/2016

    Czy zamiast wątróbki drobiowej można zastosować wątrobę z sarny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiscie, jeszcze lepiej1. przepraszam, ze tak długo nie odpisywałam, ale miałam problem by zalogować się na konto (włamanie) :)

      Usuń