piątek, 4 października 2013

Tarta grzybowa z cheddarem i pestkami dyni




Tarta specjalnie przygotowana na Żarłostację vol. 2 w Opolu. Grzyby suszone przeze mnie, niestety pestki dyni nie :-P. Szybka i łatwa w przygotowaniu ponieważ jest na francuskim spodzie. Ser cheddar zaostrza smak potrawy. 


Składniki:
ok. 20 suszonych grzybów leśnych
250 ml śmietanki 30 %
3 jajka
100 g startego sera cheddar
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
łyżka świeżego albo suszonego albo tymianku
sól, pieprz
1 łyżeczka kurkumy (ja o niej zapomniałam, ale warto dodać dla pięknego koloru)
garść pestek dyni
1 opakowanie ciasta francuskiego


Suszone grzyby moczymy przez godzinę w zimnej wodzie. Następnie kroimy je w paski. Na oleju podsmażamy grzyby wraz z posiekaną cebulą oraz czosnkiem. Zalewamy odrobiną wody i dusimy przez pół godziny aż do odparowania wody. Formę do tarty wylepiamy ciastem francuskim. Śmietankę mieszamy z jajkami oraz tartym serem. Dodajemy tymianek, sól, pieprz, kurkumę i wylewamy na spód ciasta. następnie układamy podsmażone grzybki. Zapiekamy w 170 stopniach przez około 30 minut. Gotową tartę posypujemy  pestkami dyni i dekorujemy świeżym tymiankiem.

8 komentarzy:

  1. Wygląda smacznie. Nigdy nie próbowałam takiej wersji tarty, chyba sie skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze, że ktoś ma coś grzybowego na jesiennej edycji, inaczej było by fo pa :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Poszalałaś,20 dag suszonych grzybów na tartę,pychota.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiamy tarty, a ta grzybowa wygląda bardzo smakowicie:) Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała. Pokusiłbym się na taką :)

    OdpowiedzUsuń