sobota, 9 listopada 2013

Czekoladowo-bananowe muffiny z jagodami goji i orzechami macadamia


Babeczki te wykonałam na imprezę kulinarną w Opolu
Żarłostacja 2 - wydanie jesienne. około 50 muffinek rozeszło się w 20 minut!  I zostały tylko miłe wspomnienia :) Jagody goji sa bardzo zdrowe: 

Jagody goji posiadają "wyjątkowo mocny antyutleniacz. Ze względu na substancje, które zawiera, działa przeciw starzeniu się. Zawiera 18 rodzajów aminokwasów, 21 elementów śladowych, witaminę C, witaminy z grupy B, składniki mineralne: żelazo, wapń, cynk, selen, nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy oraz wiele innych. Pod względem wartości odżywczych zaszeregowany jest między najbardziej wartościowe owoce naszej planety.

Odkryto, że jagody goji zawierają składniki pokarmowe wymienione poniżej:
  • 6 podstawowych witamin
  • 11 podstawowych mikroelementów
  • 22 dietetyczne pierwiastki śladowe
  • 18 aminokwasów
  • 8 polisacharydów
  • 6 monosacharydów
  • 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych (niezbędne kwasy tłuszczowe, kwas linolowy i alfa-linolowy, beta-sitosterol oraz inne sterole roślinne).
  • 5 karotenoidów, w tym beta-karoten i zeaksantynę, luteinę, likopen i beta-kryptoksantynę, ksantofil
  • wiele pigmentów fenolowych" -  źródło
Składniki:
  • 2 szklanki przesianej mąki tortowej
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • ok. pół szklanki suszonych jagód goji
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki oleju
  • pół szklanki posiekanych orzechów macadamia (opcjonalnie inne)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 2 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem albo w blenderze
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli 
Do dekoracji:
odrobina nutelli albo polewa czekoladowa
ulubione cukierki (u mnie malinki)

Mokre składniki łączymy ze sobą w misce, możemy to zrobić przy pomocy blendera: mleko, rozgniecione banany, olej, jajko. Suche składniki mieszamy ze sobą w osobnej misce: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cukier waniliowy, sól, posiekane orzechy, jagody oraz posiekaną czekoladę. Następnie zawartość obu misek łączymy ze sobą dokładnie mieszając łyżką. Ciasto wlewamy do foremek do 2/3 ich wysokości i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach C do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu babeczek, smarujemy je polewą czekoladową albo nutellą i przyklejamy ulubione cukierki. 

nasza ekipa: opolska blogosfera kulinarna 

9 komentarzy:

  1. Mniam, wyglądają prześlicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I tak miałaś szczęście,że utrzymały się na stole 20 minut.Mnie tam nie było.Pyszne,śliczne i bardzo smakowicie wyglądają, zresztą jak wszystkie Twoje smakowitości.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  3. I nie ma się wyrzutów sumienia :P

    OdpowiedzUsuń
  4. oj fantastyczne! wygladaja tak smakowicie ,pochlonelabym ze 4 szt...

    OdpowiedzUsuń
  5. Czekolada. Banany. Muffiny. Jagody. Słowo daję. Pyszne są już z nazwy, a jak musiały smakować! :O

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo bogaty smakowo skład muffinek przemawia za tym, aby delektować się nimi bez końca... :) super zdjęcia i super przepis, który będę polecała innym łasuchom... :) pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń