wtorek, 19 listopada 2013

Sałatka: gruszka, boczek, lazur i.....stewia :)



Dzięki uprzejmości firmy Gartenland Polska:  www.naszekrzewy.pl miałam okazję zasadzić sobie krzaczki stewii - naturalnego słodzika. Jako zasuszone listki są idealne do słodzenia potraw i napojów. Ale jako świeże liście, spełniają wartościową funkcję odżywczą w potrawach. Smak jest słodki, dlatego warto wymieszać listki stewii z sałatą albo ze świeżym szpinakiem. 

Stevia jest rośliną wieloletnią (przy zimowaniu w domu), która od stuleci wykorzystywana jest przez mieszkańców Ameryki Południowej jako naturalna substancja słodząca i środek leczniczy. Dorasta do wysokości 50-120 cm. Świeże liście stevii są około 5 razy słodsze od cukru, a suszone  nawet 10 – 20 razy.


zastosowanie: Najprostszym sposobem wykorzystania stevii do słodzenia jest ususzenie liści wraz z zielnymi wierzchołkami pędów, idealna do domowych przetworów. Otrzymany susz należy rozdrobnić np. za pomocą miksera, młynka do kawy itp. 


Oprócz zastosowania jako substancja słodząca, stevii przypisuje się również właściwości lecznicze:

  • Hamuje rozwój bakterii zębowych (a nie odżywia je, tak jak robi to cukier),
  • Nie podnosi stężenia glukozy we krwi, więc może być stosowana przez chorych na cukrzycę,
  • Pomaga zrzucić nadwagę, jest pomocna w leczeniu dietetycznym osób pragnących zredukować nadmiary masy ciała. Dzięki temu, że stevia nie zawiera kalorii, stanowi doskonały zamiennik cukru.
  • Wskazana u chorych z podwyższonym ciśnieniem krwi
  • Ma w sobie wiele substancji mineralnych: cynk, magnez, żelazo oraz witaminy A i C
  • Pomaga w trawieniu, a także poprawia funkcje przewodu pokarmowego, koi zgagę spowodowaną przez niektóre pokarmy, ułatwia eliminację toksyn oraz szkodliwych bakterii, np E. coli, czy salmonelli, zmniejsza tez wchłanianie węglowodanów w jelitach
  • Ma 5 razy więcej przeciwutleniaczy niż przeciętna zielona herbata,
    Inne zaobserwowane właściwości Stevii: działa przeciwgrzybiczno, przeciwbakteryjnie, przeciwzapalne, przeciwnowotworowo, przeciwbiegunkowo oraz wzmacnia odporność, zapobiega i hamuje rozwój bakterii i organizmów zakaźnych. (źródło)

    Składniki:
    1 opakowanie świeżego szpinaku (u mnie z ogródka)
    20 dag boczku wędzonego (plastry)
    1 serek z niebieską pleśnią
    1 gruszka
    kilka pomidorków koktajlowych
    kilka listków stewii
    gotowy sos balsamiczny albo na bazie miodu i musztardy

    Szpinak myjemy i suszymy. Boczek smażymy (bez dodatkowego tłuszczu), gruszkę kroimy w plastry, pomidorki przekrawamy na połówki. Na półmisku układamy szpinak, pomidorki, kawałki sera, plastry gruszki, smażony boczek, oraz listki stewii. Całość polewamy ulubionym sosesm. U mnie sos balsamiczny ale sałatka dobrze smakuje z sosem na bazie oliwy, musztardy i miodu. Smacznego!


    moja stewia
     Możesz zamówić stewię tutaj: http://www.naszekrzewy.pl

8 komentarzy:

  1. Nie wiedziałam o tych właściwościach stewii. Nie mogę znaleźć ile kosztuje taka świeża roślina. Czy mogłabyś napisać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taką odpowiedź dostałam od przedstawicela firmy:

      "Witam

      Na tą chwilę skończyła nam się dostępna stewia, niestety dopiero w kwietniu/ maju będzie dostępna cena takiej jak Pani sadzonki 5,99-7,99zł czyli całkiem przystępna.

      teraz wysyłka przy minusowych temperaturach jest bardzo ryzykowna więc woliny zacząć od kwietnia/maja

      Zapraszamy do śledzenia sklepu a w pierwszej kolejności pojawi się tam

      Będziemy przyjmowali zamówienia od stycznia i wysyłali rośliny chronologicznie według wpłat i zamówień

      Pozdrawiam Agata"

      Usuń
  2. pieknie podana:) elegancka sałatka! wspaniale smaki

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis. Na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Tej zieleniny jeszcze nie używałem.Trzeba o niej pomyśleć na wiosnę.Sałatka śliczna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, stewia ma swój specyficzny słodki smak.

      Usuń