piątek, 30 października 2015

Deser ambasador

Co zrobić z kremem, który został Ci po zrobieniu tortu? Deserki! Przedstawiam deser ze znanego ciasta "ambasador" :) Ale zamiast brzoskwiń dodałam wiśnie.
Deserki przygotowałam podczas długiego oczekiwania na "tę" wiadomość. Przy okazji, z nudów poszukałam od tygodnia zaginionego pilota (był pod łóżkiem) ! Ale nie dostałam "tej" wiadomości :( wieczór spędziłam sama zajadając deser...

Składniki:
1 kostka masła (200 g)
1/2 szklanki ksylitolu albo cukru
4 żółtka
1 budyń waniliowy
1,5 szklanki mleka
2 łyżki kakao
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 garść posiekanych orzechów włoskich
1 garść rodzynek
1 szklanka wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu)
50 ml naparu z kawy
50 ml wódki / rumu / wiśniówki
1 łyżeczka mielonej kawy

sobota, 24 października 2015

Knedle ze śliwkami na słono i fioletowe dodatki od westwing

… jak śliwka w kompot

Wpaść jak śliwka w kompot to znaczy znaleźć się w niezręcznej sytuacji, znajdować się w kłopocie, wpaść w pułapkę. Myślę, że bohater dzisiejszego przepisu jest zadowolony z własnego położenia. Bo kto nie lubi klusek, pyz, knedli? A o kim mowa? O śliwce (mam nadzieję, że nie robaczywce.) Jej złocisty miąższ jest doskonałym źródłem błonnika. A konfitura ze śliwek ma piękny nasycony kolor, od razu zachęca do spróbowania. Przecież najpierw je się oczami? A smak? Nie sposób go opisać...Zapraszam do przepisu na tradycyjne knedle ze śliwkami na słono bo z gulaszem mięsnym. Tak robiła moja babcia.

W kolorach śliwkowych czyli violet WESTWING home and living ma piękne dodatki. Zobacz ich piękne aranżacje! (zdjęcia poniżej)

Składniki na knedle:
ciasto

1 kg ziemniaków o zwięzłym miąższu
2/3 szklanki (100 g) mąki
3 żółtka
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka soli
mąka do posypania stolnicy
20 sztuk (ok. 200 g) małych dojrzałych śliwek węgierek

składniki na gulasz:
1 kg łopatki lub szynki wieprzowej,bez kości
1 cebula pokrojona w kostkę
4 łyżki oleju do podsmażenia mięsa
2 liście laurowe
2 ziarnka ziela angielskiego 
5 ziarnek pieprzu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka ostra i słodka do smaku
3-4 łyżki mąki pszennej 
koło 1 litr cieplej wodypłaska łyżeczka przecieru pomidorowego ( nie koniecznie ale podnosi ona kolor gulaszu )


wtorek, 6 października 2015

HARYNKI W CEBULOWEJ ZOŁZIE (2 wersje)


Harynki w cebulowej zołzie to kawałki słonego śledzia pod pierzynką cebulowego sosu z  dodatkiem śmietany. Są potrawą postną i tanią. Tradycja mówi, że harynki były najtańszą i  codzienną potrawą spożywaną przez ubogich robotników sezonowych, których zarobki były tak niskie, że czasami mawiano: „Nie zarobis na słónego harynka!”. Po II wojnie światowej czasami jeden śledź musiał wystarczyć dla całej rodziny. Wieszało się go wte - dy nad stołem, na którym stała miska z ziemniakami i cebulą. . Harynki w cebulowej zołzie zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. 
Przedstawiam wersję rodzimą - śląską oraz moją wielkopolsko - mazowiecką ;)

HARYNKI W CEBULOWEJ ZOŁZIE (moja wersja)
Składniki:

1 kg śledzi solonych (matyjasy)
1/2 l mleka 
1 l wody
2 - 3 cebule
4 łyżki octu
250 ml śmietany 18 %
2 liście laurowe
4 kuli ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól i cukier do smaku
ziemniaki ugotowane w mundurkach