Kiszone pomidorki koktajlowe to nowość w mojej kuchni.
Pomysł podrzuciła mi mama, która w tym roku ma wyjątkowy, pomidorowy urodzaj.
Krzaczki aż uginały się od pomidorków. Kiszone pomidorki
mają zaskakujący smak. Sprawdzą się w kolorowych koreczkach. Są
niezastąpione do zrobienia zupy pomidorowej, która jest o niebo lepsza niż ta z
pomidorów z puszki czy przecieru. Wtedy dodają do niej także zalewę razem ze
wszystkimi dodatkami a pomidorki przecieram przez sitko, żeby pozbyć się
skórek.
Składniki:
(na 4 słoiki 0,3 ml)
600 g kolorowych
pomidorków koktajlowych
1 l wody
2 łyżki soli
na każdy słoiczek:
1 ząbek czosnku
przekrojony wzdłuż
Wiązanka kopru
2 cm kawałek
chrzanu przekrojony wzdłuż