niedziela, 4 września 2016

Żurek z mąki razowej z kaszą i szpinakiem

Jest to odkopany z zakurzonego zeszytu przepis mojej babci na zalewajkę (żurek) z kaszanką z kaszy gryczanej niepalonej. W związku z tym, że jestem insulinką czyli choruję na insulinoopornosć zakwas zrobiłam z mąki razowej i żeby nie mieć insulinowego zjazdu dodałam szpinak. Zupa wyszła wyborna. Taki powrót do szczęśliwego dzieciństwa....Zupa może nie jest atrakcyjna i nie nadaje się na okładkę Kukbuka albo magazynu Jamiego Olivera, no ale liczy się przecież wnętrze ;)
Składniki na zakwas:
  • 1 l przegotowanej i ciepłej wody 
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej 2000 najlepiej z otrębami
  • 2 - 3 ząbki czosnku (lekko rozgniecione, nie więcej)
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • piętka chleba na zakwasie (bez ulepszaczy) !

Do słoika wysypujemy mąkę, zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą trzepaczką). Dodajemy przyprawy i czosnek oraz piętkę chleba. Zakwas przykrywamy lnianą ściereczką albo gazą. Musi do niego dochodzić powietrze, więc nie zakręcamy szczelnie wieczkiem. Odstawiamy go na parę dni w ciepłe miejsce. Musi się zakisić. Od 3 do 5 dni w zależności jaką mamy temperaturę w mieszkaniu.
Po ukiszeniu wlewamy żurek do przygotowywanej zupy i zostawiamy odrobinę zakwasu w słoiku, który chowamy do lodówki. Gdy będziemy ponownie zakwas kisić wystarczy dodać 5 czubatych łyżek mąki żytniej i dolać kolejny 1 litr ciepłej wody i odstawić na parę dni w ciepłe miejsce. 


 

Składniki na zupę:
  • naturalny zakwas z mąki żytniej (przepis powyżej)
  • 0,5 kg wędzonki
  • 2 kaszanki z kaszy gryczanej albo 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • ok 500 g młodego szpinaku
Wędzonkę zalewamy zimną wodą, ok, 2 l. Cebulkę podsmażamy na maśle. Dodajemy do wywaru. Dodajemy także czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około pół godziny. Po tym czasie dodajemy kaszankę pokrojoną w plastry albo ugotowaną kaszę. Gotujemy kolejne 10 minut. Następnie wlewamy zakwas i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Na koniec przyprawiamy majerankiem oraz dodajemy świeży szpinak. Już nie gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. 
 
wypadek przy pracy ;)


 

9 komentarzy:

  1. mmmm musi być pyszny

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie zdawałam sobie sprawy jakie to łatwe;) super przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne połączenie składników, sama bym na coś takiego nie wpadła, dzięki za przepis, danie jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda co prawda mało apetycznie, ale prawda jest taka że to bomba witaminowa! Myślę, że w smaku jest bardzo dobre. Dzięki za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne dania i super przepisy

    OdpowiedzUsuń