poniedziałek, 30 marca 2020

Zupa cebulowa na winie z jabłkami i ciecierzycą



Witam na moim blogu, po prawie rocznej przerwie. Jak się pewnie domyślacie, mam w końcu sprzyjające okoliczności, żeby poeksperymentować w kuchni i całodniowy dostęp do naturalnego światła, by zrobić zdjęcia, gdyż pracuję zdalnie w domu z powodu „koronaświrusa”.  Pamiętajcie by w tych dziwnych czasach swoją energię skupiać na swoim zdrowiu a nie na ewentualnej chorobie. Wyłączcie telewizor i skupcie się na swoich wartościowych celach. Doceniajcie to co macie i cieszcie się z prozaicznych rzeczy. Zadbajcie o relacje z bliskimi oraz o swój rozwój. Wykorzystajcie ten czas jak się da najlepiej. Np. razem ze mną w kuchni :)

 
Składniki:

  • 5 dużych cebul pokrojonej w półtalarki
  • 1 duży por pokrojone w plasterki
  • 2 jabłka obrane i pokrojone w ćwiartki
  • 2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
  • 0,7 l litr wywaru warzywnego (lub rosołu jeśli jesz mięso)
  • 3 listki laurowe
  • gałązka tymianku lub 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 ml wytrawnego, białego wina lub cydru
  • 2 łyżki masła
  • 2/3 szklanki ugotowanej ciecierzycy

W dużym garnku z grubym dnem stopić masło na średnim ogniu. Włożyć cebulę, pory i jabłka i smażyć 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy cebula, pory i jabłka zmiękną, dodać pokrojone ziemniaki i zalać winem. Doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut. Wlać wywar, dodać listki laurowe, tymianek, sól i pieprz. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Wyjąć listki laurowe i tymianek, odlać połowę zupy i zmiksować na gładko. Połączyć obie części zupy i podgrzać. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, można dolać trochę bulionu warzywnego. Na sam koniec dodajemy ugotowaną ciecierzycę. Możemy dodać także szczypiorek, kleksy śmietany lub jogurtu kokosowego albo tarty parmezan.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz