wtorek, 11 lutego 2014

Omlet z patelni bardzo warzywny



Nie no, na śniadanie obowiązkowo jajka! A jeśli mam chwil kilka to decyduję się na omlet. Koniecznie bez szynki ale z dużą ilością warzyw. Składniki daję na oko. Ale dla Was postarałam się być bardziej precyzyjna ;) Miłego dnia, pełnego energii! :)


Składniki na 1 omlet:

3 duże jajka
1/3 szklanki mleka
1 łyżka masła + 1 łyżka oleju
1/3 cukinii
kawałek czerwonej papryki
1/4 pora
1 dojrzały pomidor
2 szalotki
szczypiorek
kawałek tartego parmezanu
sól, pieprz


Por kroimy w krążki, paprykę, cukinię, szalotki oraz pomidor w kostkę. Wszystkie warzywa podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Dolewamy odrobinę wody i dusimy aż do odparowania. Następnie podsmażone warzywa zdejmujemy z patelni i ponownie na niej rozgrzewamy tłuszcz. W garnuszku energicznie mieszamy jajka z mlekiem i z parmezanem. Jajka doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy masę jajeczną na patelnię. Następnie dodajemy warzywa. Smażymy na małym ogniu aż jajka się zetną. Potem przewracamy omlet na druga stronę, albo chwilkę pieczemy w piekarniku. Ja tego nie robiłam i jadłam prosto z patelni ;) Omlet posypujemy szczypiorkiem. 

instagram

8 komentarzy:

  1. zjadłabym taki na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też lubię dodawać składniki na oko ;) Do bloga muszę jednak podawać konkretne liczby ;P
    omlet wygląda świetnie, ale ostatnio chodzi mi po głowie omlet z rozmrożonymi malinami ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne śniadanko, też takie lubie:) tak kolorowo, wiosennie mi się zrobiło:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały taki wiosenny,choć u mnie to raczej kolacja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jutro na przystawkę spróujemy :P coś chilli będzie jednak u nas gościć w tej potrawie :)))

    OdpowiedzUsuń