środa, 15 kwietnia 2020

Zupa miso



Miso-shiru – tradycyjna japońska zupa, spożywana w Japonii praktycznie codziennie jako dodatek do posiłków (również na śniadanie). Sporządzana jest na bazie "dashi" z dodatkiem sfermentowanej pasty sojowej zwanej miso oraz wielu innych składników, zależnie od regionu i osobistych upodobań. Szczególnie często dodaje się tofu, ryby oraz wodorosty wakame. Paście miso poza walorami smakowymi przypisuje się szereg właściwości prozdrowotnych, a zupa ugotowana na jej bazie jest uznawana za jedną z najzdrowszych potraw świata.Według tradycji japońskiej te dodatkowe składniki zupy powinny odzwierciedlać aktualną porę roku, wykorzystuje się więc sezonowe warzywa i ryby. Jedyne czego nie możecie w tym przepisie zmienić to oczywiście pasta miso. Co do pozostałych składników panuje duża swoboda. Moja zupa miso obfituje w kolorowe warzywa, grzyby, makaron i inne orientalne dodatki. 
Najważniejsza jest jednak pasta miso, warzywa możesz dodać takie na jakie masz ochotę 


 Składniki:
  • 1 warzywnego bulionu lub rosołu jeśli jecie mięso
  • 100 g makaronu soba
  • 250 g tofu naturalnego (1 kostka)
  • 2 łyżki pasty miso (u mnie ciemna, ale może być jasna, kupicie np. na allegro) 
  • 1 przyprawa dasji (opcjonalnie, nie musisz dodawać jej jeśl jesteś wegan)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1/2 pora
  • 3 duże pieczarki
  • kilka suszonych grzybów mun lub polskich podgrzybków
  • pęczek szczypiorku
  • garść liści szpinaku lub nori (wodorosty, takie do sushi)
  • sezam do posypania

  1. Do garnka wlej bulion, dodaj pastę sojową i dashi (jeśli masz) i zagotuj.
  2. Suszone grzyby mun lub podgrzybki zalej gorącą wodą i odstaw na ok. 30 minut.
  3. Makaron soba ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
  4. Por i pieczarki umyj i pokrój na plasterki.  
  5. Zmniejsz ogień i dodaj łyżkę sosu sojowego i oleju sezamowego.
  6. Do zupy dodaj namoczone grzyby i por i gotuj ok. 30 minut na małym ogniu.
  7. Tofu pokrój w kostkę i dodaj do zupy.
  8. Do garnka dodaj przygotowany szpinak lub nori i ugotowany makaron.  
  9. Zdejmij zupę z ognia. 
  10. Zupę posyp posiekanym szczypiorkiem i sezamem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz