poniedziałek, 25 stycznia 2021

Spaghetti z fenkułem i groszkiem cukrowym

 
Uwielbiam aromatyczny i lekko anyżkowy smak fenkułu. Najbardziej smakuje mi z makaronem spaghetti. Już od czasów starożytnych wykorzystywano fenkuły jako afrodyzjak. W antyku popularna była zupa z fenkułu, natomiast w starożytnych Indiach także napój, który uzyskiwano poprzez połączenie soku z kopru włoskiego z miodem, lukrecją i mlekiem. Obecnie popularnym daniem dla dwojga jest surówka z fenkułu. Koper włoski wykazuje działanie relaksujące i zwiększa popęd seksualny, szczególnie u mężczyzn. Chciałabym dzisiaj Wam przedstawić moją wariację spaghetti z fenkułem i groszkiem cukrowym.

Składniki: 

1/2 fenkuł

1/2 opakowania świeżego groszku cukrowego

Kilka pomidorków koktajlowych (2 garści)

Puszka tuńczyka w sosie własnym

Makaron spaghetti  

oliwa do smażenia

Sól, pieprz

Fenkuł, pomidorki, pokroić i podsmażyć na oliwie. Dodać do smażenia groszek cukrowy. Dalej smażymy. Następnie dodajemy odsączony z puszki tuńczyk. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy i łączymy z wcześniej ugotowanym makaronem.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz