poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Babka jogurtowa z owsianką i żurawiną


Składniki:

250 g jogurtu naturalnego, pełnotłustego
250 g cukru
1 cukier waniliowy
150 ml oleju słonecznikowego
4 jajka
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
150 g mąki tortowej
150 g drobnych płatków owsianych
Suszona żurawina albo rodzynki
Cukier puder
Sok z cytryny


Jogurt wlać do miski. Dodać cukier, przesianą mąkę oraz olej. Wymieszać mikserem. Następnie dodać jajka, oraz proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wymieszać wszystko. Na koniec dodać płatki owsiane i wymieszać łyżką. Suszoną żurawinę obtaczamy w mące i następnie dodajemy do ciasta, mieszając łyżką. (po to obtaczamy w mące by żurawina lub rodzynki nie opadły na dno ciasta). Wylać ciasto do wysmarowanej margaryną formy. Piec 50 minut w 200 stopniach C.

Lukier:  cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Lukier musi mieć gęstą konsystencję. 
Babka jogurtowa z owsianką i żurawiną


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz