Składniki:
Jabłka
Orzechy laskowe
Orzechy arachidowe
Orzechy włoskie
Migdały albo płatki migdałowe
Płatki kukurydziane i owsiane
Rodzynki
Miód
Sos klonowy
Masło
Szczypta cukru brązowego albo waniliowego
Cytryna
Cynamon
Cynamon
Rum
Jabłka wydrążamy: ścinamy górę i zostawiamy ją jako przykrywkę, a gniazda nasienne usuwamy łyżką, nie uszkadzając przy tym skórki jabłka. Miejsca pozbawione skórki skrapiamy sokiem z cytryny. Rodzynki maczamy w rumie około pół godziny. W tym czasie siekamy wszystkie orzechy. Orzechy, rodzynki, płatki owsiane i kukurydziane prażymy na patelni na maśle z dodatkiem miodu, skórki cytryny oraz cynamonu i cukru brązowego. Gotowy farsz nadziewamy jabłka. Na sam wierzch dajemy płatek masła i przykrywamy kapeluszem z ściętej części jabłka. Całość polewamy sosem klonowym. Pieczemy w 220 stopniach C aż skórka będzie pomarszczona a całe jabłko miękkie. Gotowe danie można podawać z bitą śmietaną albo dla kontrastu z lodami.
Pieczone jabłka o bogatym wnętrzu http://zmiksowani.pl/image/miks/66acf7262e6c2c81b29796295f2f3f9f_full_150.jpg |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz