Składniki:25 dag margaryny albo masła
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy
rodzynki albo suszona żurawina
lukier: cukier puder, cytryna
do ozdobienia suszona żurawina.
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy
rodzynki albo suszona żurawina
lukier: cukier puder, cytryna
do ozdobienia suszona żurawina.
Margarynę rozpuścić w garnku na małym ogniu. Później ostudzić.
Jajka utrzeć z cukrem. Dodać obie przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie zmiksować. Następnie dodać aromat waniliowy i wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczoną margarynę, powoli wlewać cały czas mieszając.
Foremkę na babkę wysmarować margaryną i posypać mąką. Rodzynki obtoczyć w mące i dodać do ciasta. Przełożyć ciasto. Babkę piec 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C. Przestudzić, wyjąć z formy i polać lukrem z cytryny i cukru pudru. Można przyozdobić żurawiną albo rodzynkami.
Jajka utrzeć z cukrem. Dodać obie przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie zmiksować. Następnie dodać aromat waniliowy i wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczoną margarynę, powoli wlewać cały czas mieszając.
Foremkę na babkę wysmarować margaryną i posypać mąką. Rodzynki obtoczyć w mące i dodać do ciasta. Przełożyć ciasto. Babkę piec 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C. Przestudzić, wyjąć z formy i polać lukrem z cytryny i cukru pudru. Można przyozdobić żurawiną albo rodzynkami.
Babka piaskowa |
Wygląda smacznie :) Chyba zrobię w domu.
OdpowiedzUsuń