Składniki:
1,5 litra bulionu z kury
3-4 łyżki stołowe żelatyny wieprzowej
30 dag szynki
puszka groszku konserwowego
2 małe marchewki
5 jajek
natka pietruszki albo czosnek niedźwiedzi
Do bulionu z kury (może być rosół albo bulion z kostek rosołowych) rozpuścić żelatynę. Na dno dużej salaterki ułożyć groszek i zalać odrobiną bulionu z rozpuszczoną żelatyną, zaczekać do ścięcia się. Następnie układamy plasterki gotowanej marchewki, kilka plasterków szynki, później połówki ugotowanych na twardo jajek, ponownie marchewkę, natkę pietruszki albo czosnek niedźwiedzi i na sam koniec szynkę. Salaterkę wsadzamy do lodówki na całą noc.
Galantyna z szynka i jajkami |
Fajna sprawa, pyknę sobie dziś coś takiego ;-))
OdpowiedzUsuń