piątek, 20 kwietnia 2012

Deser z serka mascarpone z musem z melona i truskawek

Składniki:
100 g herbatników petit beurre
250 g mascarpone + cukier puder
250 ml śmietanki kremówki 30 %
300 g truskawek świeżych bądź mrożonych
Cały melon
1-3 łyżeczek cukru
1 galaretka truskawkowa
Bita śmietana do ozdoby
Masa z mascarpone:
Zimną śmietanę ubić, dodać cukier puder i na koniec mascarpone dalej miksując do uzyskania kremowej masy. Wstawić do lodówki na godzinę.

Mus truskawkowy:
Truskawki umieścić w rondlu i gotować aż staną się miękkie i zaczną się rozpadać. Dosłodzić do smaku 1-2 łyżeczek lub wedle uznania. Truskawki zmiksować. Dodać połowę opakowania galaretki. Drugą połowę galaretki rozpuścić we wrzątku i pozostawić w rondelku do stężenia. Tę galaretkę, która nam została w rondelku - kroimy w kostkę.
Mus z melona:
Połowę melona miksujemy blenderem i gotowe. Pozostałą część melona kroimy w kostkę
Herbatniki włożyć do foliowego woreczka i rozkruszyć na piasek np. wałkiem do ciasta. 
W szklankach bądź lampkach do wina nakładać na zmianę skruszone herbatniki, masę z mascarpone bitej śmietany i masę truskawkową, galaretkę pokrojoną w kostkę, truskawki, pokrojony w kostkę melon, mus z melona, bitą śmietanę do dekoracji. 
Deser z serka mascarpone

2 komentarze:

  1. wyglada swietnie ! :))) musialo wszystkim smakowac ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszny i prześliczny ten deserek, ale jednak zdrowsza sałatka, a również nadaje się na lato: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/sa%C5%82atka-owocowa-niezast%C4%85piona-porcja-zdrowia-i-energii-w-ma%C5%82ej-salaterce Sałatka owocowa z melonem w roli głównej. Uwielbiam sałatki owocowe :)

    OdpowiedzUsuń