500 g wątróbki drobiowej lub wieprzowej
1 łyżka mąki pszennej
2 stołowe łyżki musztardy Dijon (francuska musztarda, może być każda inna)
2 łyżeczki od herbaty musztardy słodkiej
3 łyżki stołowe śmietany
2 cebule
pieprz, sól
zioła prowansalskie
olej lub oliwa z oliwek
150 ml wina czerwonego, wytrawnego albo półwytrawnego
Wątróbkę
myjemy i osuszamy. Solimy jeszcze przed smażeniem (żeby nie była
twarda)! Kroimy na drobne kawałki i obtaczamy w mące. Podsmażamy na
rozgrzanym oleju. Wątróbkę smażymy pod przykryciem, ponieważ bardzo
pryska. Na osobnej patelni smażymy na małym ogniu pokrojoną w plasterki
cebulę. Zalewamy ją wodą i prażymy. Następnie miękką już cebulę
przekładamy do wątróbki. Wątróbkę zalewamy winem i dusimy około 20minut,
aż część płynu odparuje. Potem dodajemy musztardę i zioła prowansalskie
i jeszcze przez chwilę smażymy. Po wyłączeniu ognia dodajemy śmietanę i
dokładnie mieszamy. Przyprawiamy pieprzem.
Marchewka:
marchewkę gotujemy, kroimy w paseczki i związujemy wcześniej
blanszowanym (wrzuconym na kilkanaście sekund do wrzątku) porem albo szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz