Składniki:
pół kilo kochanych buraczków
3 ziemniaki
łyżka masła i łyżka oliwy
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
około 100 ml mleczka kokosowego
sok z 1/2 pomarańczy
1 litr bulionu warzywno - mięsnego
Liść laurowy
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
3 ziemniaki
łyżka masła i łyżka oliwy
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
około 100 ml mleczka kokosowego
sok z 1/2 pomarańczy
1 litr bulionu warzywno - mięsnego
Liść laurowy
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Obieramy cebulę, ziemniaki i buraczki oraz czosnek. Cebulę, czosnek i ziemniaki kroimy w kostkę a buraczki ścieramy na tarce. W garnku rozgrzewamy masło z oliwą i podsmażamy cebulę, czosnek i buraczki. Dodajemy liść laurowy i ziemniaki. Zalewamy sokiem z pomarańczy i dusimy przez chwilę. Następnie zupę zalewamy bulionem i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Później wyciągamy liść laurowy i wszystko miksujemy oraz doprawiamy solą i pieprzem. Krem z buraków wlewamy do miseczek i robimy kleksy z mleczka kokosowego.
Krem z buraków |
Kurcze,już od dawna chciała zrobić, musi być pyszny, Twój wygląda tak wyśmienicie, muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńDziękuję. kiedyś jedynie miksowałam barszcz ukraiński, dziś postanowiłam smak tej zupy trochę ulepszyć :) sok z pomarańczy i mleczko kokosowe nadają delikatnego posmaku. Dzięki za miły wpis :) zaraz wejdę na Twój blog :)
OdpowiedzUsuńNie no gratulacje !!! Wygląda cudownie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji :)
OdpowiedzUsuńKrem wygląda niesamowicie. I te wzory!!! Piękne :)
Pozdrawiam serdecznie